Nohut Çiçeği Yapısı
05 Temmuz 2024

Nohut Çiçeği Yapısı

Nohut Çiçeği

Nohut bitkisinde çiçek durumu salkım şeklindedir. Nohut çiçekleri, kısa salkım sapında tek, nadiren de olsa iki çiçekli salkım oluşturmaktadır. Çiçek sapının salkım sapına birleştiği yerde üçgen biçiminde brakte bulunur. Çiçek sapı 6-13 mm uzunluğunda olup, çiçeklenme süresinde düz, meyve bağladıktan sonra kıvrılmaktadır.


Çanak Yapraklar

Nohut çiçeğinin en dış kısmında bulunan ve rengi yeşil olan çanak yapraklar, alt kısımda birleşerek bir boru oluştururlar. Bu boruya kaliks ismi verilir. Üst kısımda beş parçalı olup, her parçada dipten gelen ve çoğu kez uca kadar uzayan damarlar bulunur ve üzerinde tüyler mevcuttur.

Taç Yapraklar

Bayrak yaprak, en büyük taç yaprağıdır. Bayrak yaprak alt kısımda birleşmiş ve corolla ismi verilen bir boru meydana getirmiştir. Böcekleri çiçeğe çekmede bayrak yaprağın gösterişli oluşu etkili olmaktadır. Kanatçıklar çiçekte iki tane olarak yanlarda yer alır. Çiçek açmadan evvel kayıkçığa çok yakın olup, kayıkçıkla beraber generatif organların korunmasına yardımcı olurlar.

Kayıkçık iki taç yaprağın bir kenar boyunca birleşmesinden meydana gelmektedir. Kayıkçıklar içerisinde erkek ve dişi organlar bulunur ve özellikle çiçek açmadan önce kayıkçık tarafından dış etkenlerden korunmuş olurlar.

Erkek Organlar

Erkek organ, iki parçalı durum gösteren on adet 6-8 mm uzunluktaki flamentten meydana gelmiştir.

Dişi Organ

Dişi organ, yumurtalık, dişicik borusu ve dişicik tepesinden oluşmaktadır. Yumurtalık içerisinde 24 tohum taslağı taşır ve tek karpelden meydana gelmiştir. Dişicik borusu çıplak, 3-4 mm uzunluğundadır.

Çiçek Tablası

Nohut çiçeği organlarının oturduğu kısma verilen isimdir.

Nohut Bitkisinde Tozlama Yöntemleri

Sürtme Yöntemi

Kısırlaştırma sırasında kayıkçık parça parça koparılıp atılır. Nohut çiçeği tozu kesecikleri, tozlanacak olan dişicik tepesine dikkatlice sürülerek tozlama yapılır ve çiçeğin bayrak yaprağı daha sonra dikkatli bir biçimde çiçeğe zarar vermeden kapatılır.

Bükme, Çengel Yöntemi

Bu yöntemde tozlayıcı olarak kullanılan tepeciğin tozlanacak tepecik üzerine konmasıdır. Çiçek tozunu taşıyan tepeciğin tozlanacak tepecik üzerine takılma güçlüğü ve küçük bir harekette düşmesi bu yöntemin olumsuz yönleridir.

Tekrar Tozlama

Tarla şartlarında tozlama başarısı genellikle çok azdır. Bu sebeple en iyi sonuç, aynı tomurcuğun 1-2 gün arayla tekrar tozlanmasıyla sağlanabilir.

Melezleme İçin Nohut Çiçeği Seçimi

Kısırlaştırma ve tozlatma için seçilecek çiçeklerde anterler tozlamaya yakın fakat patlamamış şekilde olmalıdır. Nohut çiçeklerinde genel olarak en uygun kısırlaştırma zamanı çiçek açmadan bir gün önceki evredir. Bu dönemde çiçek tomurcuğunda bayrak yaprak çok açık yeşilimsi beyaz renktedir.

Melezlemede Etkili Faktörler

  • Kuruma: Düşük sıcaklık ve nemde melezlemeden sonra nohut çiçeğinin içi kurursa çiçek tane tutmaz.
  • Sıcaklık: Yüksek veya düşük sıcaklıklar döllenmeyi etkilemektedir.
  • Işık: Gün ışığı döllenme üzerine etkilidir. Aşırı sıcaklarda döllenmeden sonra çiçeklerin gölgede bırakılması başarıyı artırmaktadır.
Melezleme çalışmalarının başarılı olmasında, en büyük etkenlerden biri de çalışan kişilerin bitkinin morfolojik, biyolojik ve fizyolojisini iyi bilmesi, sabırlı ve titiz çalışmaları çok önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Etli Nohut Kaç Kalori?

Etli Nohut Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Nohut Ekimi ve Bakımı

Nohut Ekimi ve Bakımı

Güncel

Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri