Nohut Bitkisi Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Nohut Bitkisi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Bitkisi, Nohut, geçmişi oldukça eskiye dayanan, yaklaşık sekiz bin yıllık bir geçmişi olan ve baklagiller familyasına ait bir bitkidir. Ülkemizde kurak iklime sahip her bölgede kolaylıkla tarımı yapılmaktadır. Nohut bitkisi sıcağa oldukça dayanıklıdır ve yetiştirilmesi sırasında su istemez. Tohum ile çoğalan bu bitki yılda bir kez yetiştirilebilmektedir. Yılda yalnız bir kez hasat alınabilir ve her yıl tohum ekme işlemi tekrar edilmelidir. Nohut bitkisi ülkemizde özellikle Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'da yetiştirilmektedir. Nohut bitkisinde tohum sarı, koyu sarı ve nadiren de siyah renklidir. Bu bitkinin boyu yurdumuzda elli santime ulaşmaktadır. Yaprakları küçüktür ve ancak 15 mm büyüklüğe ulaşabilir. Nohut bitki üzerinde kapsüllerin içine yerleşmiş şekilde bulunur. Nohut olgunlaşmayla birlikte hasat edilir ve bu kapsüller içinden çıkarılarak kullanıma hazır hale getirilir.

Nohut oldukça besleyici ve kaliteli bir üründür. İçeriğinde birçok vitamin ve mineral barındıran nohut Arap mutfağından Hint mutfağına, Türk mutfağından Afrika mutfağına kadar birçok kültürü etkilemiş ve yer edinmiş bir yiyecektir. Nohut yüksek besin değeri ile oldukça fazla tercih edilen bir bakliyattır. Kuru ve sert bir yapısı olan nohut ıslatılmadan tüketilemez. Genellikle yemeklerde, turşularda ve salatalarda kullanılmaktadır. En çok tercih şekli yemek olan nohut kavrularak leblebi şeklinde de tüketilmektedir. Nohut ekimi yapılan yöreye göre farklı cinslerde ve büyüklüklerde olabilir.

Nohut Yemeği Malzemeleri
  • İki su bardağı nohut
  • Bir adet orta boy soğan
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • İki yemek kaşığı salça
  • İki yüz elli gram kuş başı doğranmış et
  • Altı su bardağı su
  • Tuz, karabiber ve nane
Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?

Nohut yemeğine başlanmadan önce nohutların bir gün önceden ıslatılmış olması gerekmektedir. Derin bir tencere içerisine yağ koyularak ince bir şekilde doğranmış olan soğanlar eklenir ve hafif kavrulduktan sonra üzerine salça ve etler de eklenerek kavurma işlemi bir müddet devam eder. Ardından nohutlar, tuz ve baharatlarda eklenerek üzerine suyu eklenir ve pişirilmeye bırakılır. Pişme sırasında suyun azalması durumunda üzerine su ilave edilebilir. Pişirme işleminin kısa sürmesi için düdüklü tencerede tercih edilebilir.

Nohut Bitkisi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Nohut Ekimi ve Bakımı

Nohut Ekimi ve Bakımı

Popüler İçerikler

Etli Nohut Kaç Kalori?

Etli Nohut Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nohut Suyu Sivilce Üzerindeki Etkisi

Nohut Suyu Sivilce Üzerindeki Etkisi

Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Bitkisi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Bitkisi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bebeklere Nohut Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Nohut Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etsiz Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Yemeği Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Yemeği Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kemikli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kemikli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6