Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Nohut Çeşitleri

Nohut Çeşitleri

Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak bölgelerin bitkisidir. Nohut, toprak talebi açısından kanaatkar oluşu buna bağlı olarak ve köklerinin havanın özgür azotunu saptama etmesi açısından hububat- yemeklik ehemmiyeti çok fazladır.

Nohut ihtiva ettiği protein, mineral maddeler ve vitaminler istikametinden çok fazla zengin yer alması buna bağlı olarak, yüzyıllardır kişilerin beslenmesinde önemli roller oynamıştır. Nohuttan tane renginde beyazdan siyaha denli 20 nitelik müşahede edilmektedir.

DİYAR-95

  • 50-75 cm boyunda, yüksek gelişen, ortada derecede dallanan nebat yapısına sahiptir.
  • Tane Özelliği: Krem tohum rengine sahip, iri taneli, koçbaşı dane biçimde, 100 adet kilosu 40-45 g 'dır. Pişme hali iyidir.
  • Tarımsal Özelliği: Kışa dayanması toleranslı, kurağa sağlam, geççi tek çeşittir. Kışlık ekim amaçlı uygundur.
  • Verim Özelliği: Randımanlı (Ortalama 150-200 kg/dekar)
  • Hastalık Zarar Veren Hali: Antraknoza sağlam
  • Tavsiye Edilen Bölgeler Tüm bölgelerde yetiştirilebilir.

GÖKÇE -Nohut

  • Hasat anında nebat boyu 30-35 cm, Bitkide aşağı yukarı dal sayısı 3-4 adettir.
  • Tarımsal Özellikler: Olgunlaşma gün sayısı 105-110 durumda olan erkenci, Kurağa ve yatmaya sağlam, dökmeyen tek çeşittir.
  • Verim Nitelikleri: Uygun yetiştirme taktiği ve normal abuhava koşullarında aşağı yukarı randıman 150-200 kg/da içerisindedir.
  • Hastalık ve Zarar Veren Hali: Antraknoz hastalığına (Ascochyta rabiei) ortada dayanıklıdır.
  • Teknolojik Özellikleri: Taneler krem renginde, koç başı tipinde, 100 adet kilosu 45-47 g, Pişme ömrü ıslatıldıktan ardından 50-62 dk.
  • Tavsiye Edilen Bölgeler: İç Anadolu ve Geçit bölgelerinin nohut yetiştirilen alanlarına önerilmektedir.
  • Ülke Ekonomisine katkısı: Nohut Ekim Alanlarının %15'inde yetiştirilmekte, 90.000 ton üretim ile ülke ekonomisine 99 milyon YTL katkıda yer almaktadır.
TİGEM
  • Yarı yüksek, 30-35 cm boyunda, dal sayısı 3-4 adettir.
  • Tarımsal Nitelikleri: Adaptasyon yeteneği fazla yüksek, Adet dökmeyen ve bununla birlikte olgunlaşan, Ekimden 100-110 gün ardından hasat olgunluğuna iştirak eden, Makineli hasada uyumlu tek çeşittir.
  • Verim Nitelikleri: Ortalama randıman 160-200 kg/da aralarında değişmektedir.
  • Hastalık ve Zarar Veren Hali: Antraknoz hastalığına ortada dayanıklıdır.
  • Teknolojik Nitelikleri: Taneler krem renginde, koç başı tipinde, 100 adet kilosu 47-48 g, Elek tahlilinde 9 mm de %36,5 oranında, 8 mm de %62,5 oranında adet elde edilmektedir. Pişme ömrü ıslatıldıktan ardından 95 dakikadır.
  • Tavsiye Edilen Bölgeler: İç Anadolu ve Geçit bölgelerine önerilmektedir.
  • Ülke Ekonomisine katkısı: Nohut ekim Alanlarındaki tahmini %0, bir hisse ile uyumlu fiyat bağlamda mühim tek katkısı bulunmamaktadır.

UZUNLU-99 -Nohut

  • Bitki boyu 45-50 cm, yüksek gelişen, fazla yüksekte bakla bağlayan, dal sayısı 2-3 adet durumda olan tek çeşittir.
  • Tarımsal Nitelikleri: Ekimden ardından 100-110 gün aralarında hasat olgunluğuna gelmektedir. Tane dökme görülmemekte ve nebat üstünde olgunlaşma bununla birlikte olmaktadır.
  • Verim Nitelikleri: Tane verimi 150-175 kg/da aralarında değişmektedir.
  • Hastalık ve Zarar Veren Hali: Antraknoz hastalığına karşın toleranslıdır.
  • Teknolojik Nitelikleri: Taneleri krem renginde koç başı tipinde,100 adeti 50-51 gram, elek tahlili ise %38.8 oranında 9 mm, %42.5 oranında 8 mm ve %17.3 oranında 7 mm adet elde edilmektedir. Yıl pişme ömrü 75 dakikadır.
  • Tavsiye Edilen Bölgeler: İç Anadolu Bölgesi ve geçit bölgeleri ile aynı ekolojilere önerilmektedir.
AKÇİN-91 -Nohut
  • Dik gelişen tek çeşittir. Hasat anında boyu 40-45 cm ve dal sayısı 3-5 adettir.
  • Tarımsal Nitelikleri: Kurağa sağlam ve Ortada erkenci (110-115 gün)'dir.

Son Güncelleme : 20.01.2024 04:16:26
Nohut Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Nohut Çeşitleri Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Nohut Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Islatmadan Nohut Yemeği
Islatmadan Nohut Yemeği
Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği birçok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüksektir. Yapımı ise kolay ve pratiktir. Nohutlar ıslatmadan pişirildiğinde zaman alır. Yemeğin ...
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohudun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar ve de suda beklerken gazı suya geçer. Nohudu ıslatmaktan kastımız; kuru nohudun bol su içinde en az 8 saat ya...
Nohut Ekimi
Nohut Ekimi
Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilmesi gerekiyor. Kışların sert geçmediği yerlerde kışlık olarak da ekilebiliyor. Nohut çeşitleri hastalığa ...
Yeşil Nohut
Yeşil Nohut
Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alınır. Yeşil nohut yiyebilmek için mevsimini beklemek gerekir, mayıs ve haziran aralarında yeşil nohu...
Düdüklüde Nohut Haşlama
Düdüklüde Nohut Haşlama
Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok yemeğin içinde kullanılan nohut çok faydalı bir besindir. Nohut yemeklerde katkı maddesi olara...
Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer
Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer
Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile çalışarak işlev gören tencereye denir. Basınç ile suyun kaynama derecesi arasında meydana gelen iliş...
Nohut Yemeği Kaç Kalori?
Nohut Yemeği Kaç Kalori?
Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K, C, A ve E vitaminlerini barındırmaktadır. Ayrıca demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum, çinko, bakır, selenyum...
Nohut Suyu Sivilce
Nohut Suyu Sivilce
Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz. Nohut suyu sadece mutfakta değil hayatınızın her alanında cildinizi koruyan, güzelleştiren, ...
Kemikli Nohut Yemeği
Kemikli Nohut Yemeği
Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan faydalı etken maddeler kişiler de genel sağlık, sinir sistemi şikâyetleri, cilt sorunlarına v...
Salçasız Nohut Yemeği
Salçasız Nohut Yemeği
Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen birçok kişinin tercih edebileceği bir yemektir. Pilav eşliğinde sunumu yapılan salçasız nohut yemeği besin değeri yüksek olan bir yeme...
Ekşili Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o kadar güzel. Besin değeri ve kalori oldukça yüksek. Ekşili nohut yemeği sulu ama çorba değildir. Doğ...
Siyah Nohut
Siyah Nohut
Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diye de bilinir. Lifli yapısı ile sağlıklı zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir. Siyah nohut da antioksidan magnezyum folik asit bol miktarda bulunmaktadır. Siyah nohut da antioksida...

 

Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer
Nohut Çeşitleri
Nohut Yemeği Kaç Kalori?
Nohut Suyu Sivilce
Kemikli Nohut Yemeği
Salçasız Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği
Siyah Nohut
Etsiz Nohut Yemeği
Düdüklü Tencerede Etli Nohut
Nohut Gaz Yaparmı
Nohut Diyeti
Nohut Islatma
Kıymalı Nohut Yemeği
Düdüklüde Etli Nohut
Azkan Nohut
Soğansız Nohut Yemeği
Nohut Protein
Nohut Konservesi
Beyaz Nohut
Bebeklere Nohut Yemeği
Nohut Kürü
Düdüklüde Nohut Yemeği
Nohut Unu Nasıl Yapılır
Sirkeli Nohut
Popüler İçerik
Etsiz Nohut Yemeği
Etsiz Nohut Yemeği
Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya ba...
Düdüklü Tencerede Etli Nohut
Düdüklü Tencerede Etli Nohut
Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilm...
Nohut Gaz Yaparmı
Nohut Gaz Yaparmı
Nohut gaz yaparmı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdı...
Nohut Diyeti
Nohut Diyeti
Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohu...
Nohut Islatma
Nohut Islatma
Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki fark...
Kıymalı Nohut Yemeği
Kıymalı Nohut Yemeği
Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının ço...
Düdüklüde Etli Nohut
Düdüklüde Etli Nohut
Düdüklüde etli nohut, aslında nohut yemeklerinden en lezzetli olanıdır. Oldukça yaygın olarak yapılan bu yemek özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde ç...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Bende Cok Fazla Sivilce Var
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024