Nohut ezmesi, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde sıkça tüketilen bir baklagil ürünüdür. Çeşitli yemeklerde kullanılabilen bu besin, hem lezzeti hem de besleyici özellikleriyle öne çıkar.
Nohutun Önemi ve Faydaları
Nohut, insanlar için önemli bir besin kaynağıdır. Birçok farklı çeşidi bulunan bu baklagilin faydaları şu şekilde sıralanabilir:- Çok iyi bir enerji kaynağıdır.
- Yüksek oranda kalsiyum, magnezyum ve demir içerir.
- Hafızayı güçlendirici etkisi vardır.
- Kalp sağlığını destekler.
Nohutun bu olumlu etkileri nedeniyle, uzmanlar tarafından düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Nohut Ezmesi Malzemeleri
- Yarım kilo haşlanmış nohut
- Yarım kilo tahin
- 3-4 diş sarımsak
- Bir tane limon (Arzuya göre artırılabilir)
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Nohut Ezmesi Nasıl Yapılır?
Öncelikle haşlanmış nohutların dış zarlarını çıkarmak gerekmektedir. Bu, gaz sıkıntısını önlemek için önemlidir. Zarları çıkarılmış olan nohutları, bir karıştırıcı yardımıyla veya elle ezebiliriz. Ayrı bir kapta tahin ve limon suyunu iyice çırpalım. Bu karışımı, ezilmiş nohutlarla harmanlayalım. Soyulmuş olan sarımsakları ezerek, nohut ve tahin karışımına ilave edelim. Bu karışımı servis tabağına aldıktan sonra, kırmızı pul biber ve zeytinyağını ocakta biraz ısıtıp, servis tabağına aldığımız nohut ezmesinin üzerine gezdirerek süsleyelim.
Afiyet olsun.
|