Düdüklü tencerede nohut pişirmek, klasik tencerede pişirmekten çok daha pratiktir. Eğer yemek pişirmek için fazla zamanınız yoksa veya mutfakta uzun süre vakit geçirmeyi sevmiyorsanız, kaliteli bir düdüklü tencere ile birçok yemeği daha kısa sürede pişirebilirsiniz. Ancak bazı yemeklerin tencerede daha lezzetli olduğunu da unutmamak gerekir. Yemek yapmak benim için en az yemek kadar keyifli ve severek yaptığım bir iştir. Bu nedenle genellikle tencere yemeklerini tercih ederim. Ancak nohut, yapısı itibarıyla önceden ıslatılmasına rağmen çok geç pişen bir besin maddesidir. Bu nedenle düdüklü tencerede pişirilmesi daha doğru olur. Fakat önceden aynı süre boyunca ıslatıp iyice haşlanırsa tencere ya da güveçte de pişirilmesi mümkündür. Nohut yemeği pişirirken kullandığınız nohudun kalitesini çok iyi bilmek gerekir. Ben yıllardır beğendiğim bir markayı kullanıyorum ve tam da istediğim lezzetli ve iri nohut görüntüsünü elde edebiliyorum.
Malzemeler - 1,5 su bardağı nohut
- 150 gr. dana kuşbaşı
- 1 adet kuru soğan
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
- Biraz biber salçası
- Yeteri kadar tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı pul biber
- Yeteri kadar sıcak su
Düdüklü Tencerede Nohut Nasıl Yapılır?
Nohut yemeğini düdüklü tencere kullanarak pişirecek olsanız bile bir gün önceden mutlaka nohudu ıslatmanız gerekir. Nohudu ıslatırken mutlaka ılık su kullanın ve özellikle kapaklı çelik tencere tercih etmeye özen gösterin. Nohudun bu şekilde ıslatılması daha kısa sürede pişmesini sağlayacaktır. Ayrıca iyice şiştiği için daha bereketli olur. Islattığınız nohudu yaklaşık 12-18 saat sonra pişirin. Adım Adım Yapılışı - Düdüklü tencerenin içerisine sıvı yağ, kuşbaşı et ve yemeklik doğranmış soğanları kısık ateşte biraz soteleyin.
- Daha sonra üzerine domates ve biber salçaları ile nohudu ilave ederek yaklaşık 5 dakika daha kavurun.
- Yemeğin sıcak suyunu ilave edin.
- En son olarak yemeğin içerisine baharatlar ile tuzu da ekleyerek yemeğin kaynamasını bekleyin.
- Yemek kaynamaya başladığında düdüklü tencerenin kapağını kapatabilirsiniz.
Pişirme Süresi ve Kontrol
Her düdüklü tencerenin kullanım şekli farklı olabilir. Ben klasik düdüklüye göre anlatayım. Kaynadığında tencerenin düdüğünü kapatın ve saat tutmaya başlayın. Yemeğin bu andan itibaren normal ocakta yüksek ısıda yaklaşık 30-40 dakika kaynaması yeterli olacaktır. Bu sürenin sonunda tencerenin havasını çıkararak yemeğin pişip pişmediğini kontrol edin. Düdüklü tencerede nohut yemeği pişirmeye birkaç denemeden sonra alışırsınız.
Ekstra İpuçları - Nohutları daha hızlı pişirmek için ıslatma suyuna bir çay kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz.
- Yemeğin daha lezzetli olması için et suyu veya kemik suyu kullanabilirsiniz.
- Servis ederken üzerine ince doğranmış maydanoz serpebilirsiniz.
Nohut yemeği, düdüklü tencerede pişirildiğinde hem zamandan tasarruf sağlar hem de lezzetinden ödün vermez. Afiyet olsun! |
Mutarra
30 Nisan 2024 SalıNohut yemeği en sevdiğim yemekler arasındadır ama bize annem hep tencerede yapmaktadır. Duydukki düdüklüde daha çabuk kaynıyomuş. Düdüklü tencerede noğutun malzemeleri nelerdir ve nasıl yapılmalıdır. Düdüklü tencerede nohutun en püf noktası nedir bir bilgi verirseniz sevinirim.
Cevap yazAdmin
30 Nisan 2024 SalıMerhaba Mutarra,
Nohut yemeğini düdüklü tencerede yapmak hem zamandan tasarruf etmenizi sağlar hem de nohutların daha yumuşak olmasını sağlar. İşte düdüklü tencerede nohut yemeği tarifi ve püf noktaları:
Malzemeler:
- 2 su bardağı nohut
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
- Su
Yapılışı:
1. Nohutları bir gece önceden suya koyarak bekletin. Bu adım, nohutların daha kolay pişmesini sağlar.
2. Düdüklü tencereye sıvı yağı koyun ve doğranmış soğanı ekleyerek kavurun.
3. Soğanlar pembeleşince salçayı ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
4. İyice kavrulan soğan ve salçanın üzerine suyu süzülmüş nohutları ekleyin.
5. Nohutların üzerini geçecek kadar su ekleyin. Tuz ve baharatları da ekleyip karıştırın.
6. Düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve tencere buhar çıkarmaya başlayana kadar orta ateşte pişirin.
7. Buhar çıkmaya başladıktan sonra ocağı kısın ve 20-25 dakika daha pişirin.
Püf Noktası:
Düdüklü tencerede nohut yemeği yaparken, nohutların bir gece önceden suya koyulması nohutların daha hızlı ve eşit şekilde pişmesini sağlar. Ayrıca, tuzu pişme işlemi bittikten sonra eklemek nohutların sertleşmesini önler.
Afiyet olsun!