Nohut pilav, nohut ve pilavın bir arada eşsiz bir lezzet sunduğu iki farklı yemek tarifidir. Özellikle nohut yemeği pilavsız kesinlikle olmaz. Fakat pilav yanına farklı sulu yemekler ve sebze yemekleri yapılabilir. Ancak nohut yanına muhakkak pilav yapılır ve bu pilav çoğunlukla pirinç pilavı olur. Yanında güzel bir salata ya da turşu ile çok güzel bir akşam yemeği olur. Misafirlerinize rahatlıkla yapabileceğiniz bir yemektir.
Nohut Yapımı İçin Gerekli Malzemeler - İki su bardağı nohut
- Üç yüz gram et
- Bir buçuk yemek kaşığı domates salçası
- Bir adet kuru soğan
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Bir tatlı kaşığı tuz
Nohut Nasıl Yapılır?
Nohut çok geç pişen bir baklagildir. Bu nedenle nohut pişirilmeden bir gün önce ıslatılmalıdır. Nohut ıslatmak için kapaklı bir kap ya da bir tencere kullanılmalıdır. İki su bardağı nohut bir kaba alınır ve üzerini geçecek kadar su konulur, kapağı kapatılır ve bir gece su içerisinde bekletilir. Ertesi gün nohut pişirileceği zaman düdüklü tencere ya da güveç kullanılarak pişirilir. Yoksa yine uzun süre pişmesi gerekecektir. Düdüklü tencere ocağa alınır ve altı açılır. Üzerine üç yüz gram et küçük kuşbaşı şeklinde doğranır ve düdüklü tencereye ilave edilir. Etler suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Et suyunu çekince yarım çay bardağı sıvı yağ tencereye ilave edilir ve et kavrulur. Bu esnada bir buçuk yemek kaşığı domates salçası eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Salça kavrulunca ıslatılmış olan nohut tencereye eklenir ve üzerine bir adet soğan soyulup bütün bir şekilde eklenir. Bir tatlı kaşığı tuz eklenir ve bir litre su eklenir. Suyu az gelirse daha sonra kaynar su eklemesi yapabilirsiniz. Düdüklü tencerenin kapağı kapatılır ve kırk kırk beş dakika kadar pişirilir, ocağın altı kapatılır. Düdüklünün havası alınır ve kapağı açılır, nohutların pişip pişmediği kontrol edilir ve pişti ise tekrar kapağı kapatılır ki pilav pişene kadar soğumasın. Zaten düdüklü tencerenin kapağı kapatılırsa uzun süre sıcaklığını koruyacaktır.
Pilav Yapımı İçin Gerekli Malzemeler - İki su bardağı pirinç
- Bir çay bardağı kadar arpa şehriye
- İki yemek kaşığı tereyağı
- Bir yemek kaşığı sıvı yağ
- İsteğe göre bir çay kaşığı karabiber
- Damak tadına göre tuz
Pilav Nasıl Yapılır?
Pilav yapımı için iki yemek kaşığı tereyağı ve bir yemek kaşığı sıvı yağ bir tencereye alınır ve ocağa konulur. Ocak açılır ve tereyağı eriyince şehriye ilavesi yapılır. Şehriyeler kavrulurken pirinç beyaz suyu bitene kadar yıkanır. Yıkanan pirinçler kavrulan şehriye üzerine eklenir ve beş dakika kadar kavrulur. Üzerine dört su bardağı kadar sıcak su konulur. Pilavın tuzu ayarlanır ve pilav göz göz oluncaya kadar pişirilir. İsteğe göre üzerine bir çay kaşığı karabiber serpilir ve pilav suyunu çekince altı kapatılır. Bir süre dinlendirilir ve ardından tabaklara konulur, nohutlar da kaselere alınır ve beraber servis edilir.
Afiyet olsun.
|
Kutunalp
03 Mayıs 2024 Cumabenim tarifimden biraz farklı gibi
Cevap yazAdmin
03 Mayıs 2024 CumaKutunalp, benzerliğe rağmen farklılıklar tat deneyimini zenginleştirir. Senin tarifin de eminim harikadır! Denemekten keyif alacağına eminim.
Eflin Duru
03 Mayıs 2024 CumaKış aylarının vazgeçilmez yemeklerinden. Bence nohut çok yumuşak olmamalı biraz dişe düğmeli. Aşırı yumuşak olunca lapa gibi oluyor hele pilavla birlikte çok lezzetli olmuyor. Dışarda çok güzel nohut pilav yapan yerler var kendinize ve annenize güvenmiyorsanız bunu orada da deneyebilirsiniz.
Soru Sor / Yorum Yap