Nohut Köftesi Nohut köftesi, diğer adıyla falafel, özellikle Orta Doğu mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Ülkemizde ise özellikle Mersin yöresinde sıkça yapılmakta ve büyük bir keyifle tüketilmektedir. Bu köftenin ana malzemesi nohut olup, tahin ve çeşitli baharatlar ile zenginleştirilir. Yanında lavaş ekmeği ve kendine özgü salatası ile servis edilen nohut köftesi, kolayca hazırlayabileceğiniz ve lezzetli bir alternatiftir. Nohut Köftesi İçin Gerekli Malzemeler
Nohut Köftesi Salatası İçin Gerekli Malzemeler
Nohut Köftesi Üzeri İçin
Nohut Köftesi Nasıl Yapılır? Nohut köftesi hazırlığına bir gece önceden 2 su bardağı nohudu ılık su ile ıslatarak başlayalım. Ertesi gün, nohutların ıslama suyunu döktükten sonra üzerine tekrar ılık su ekleyerek nohutlar yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Haşlanan nohutları süzüp, soğumaya bırakalım. Ardından kişniş, maydanoz ve un hariç diğer malzemeleri robottan geçirelim. 1 tutam maydanoz ve 1 tutam kişnişi ince ince kıyarak robottan çekilmiş malzemelerin üzerine ekleyelim ve nohut köftesi hamurunu yoğurmaya başlayalım. Yoğurma işlemi sırasında baharatları ve tuzu da ekleyerek tatlandırmayı ihmal etmeyelim. Hazır hale gelen köfte harcımızı oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat dinlendirelim. Eğer köfte harcı sulanmış ise, hafifçe un serpiştirerek kıvam aldıralım. Ardından ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak köfte şekli verelim ve kızdırılmış sıvı yağ içerisinde arkalı önlü kızartalım. İsteğe bağlı olarak köfteleri kızartmadan önce yumurtaya ve galeta ununa bulayarak kızartabilirsiniz. Bu yöntemle köfteler daha çıtır olacaktır. Salata Hazırlığı Salatayı hazırlamak için sivri biber, domates ve sarımsakları küçük küçük doğrayın. Bu malzemelerin üzerine yoğurt ve tahin ile hazırlanmış sosu döküp iyice karıştırın. Servis Kızartılmış nohut köftelerini lavaş ekmeklerinin üzerine yerleştirdikten sonra tahin ve yoğurt ile hazırlanmış sostan gezdirerek dökün. Yanında özel salatası ve lavaş ekmeği eşliğinde servis yapın. Afiyet olsun. |