Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut (Cicer arietinum), şifalı ve sağlık açısından oldukça faydalı bir bitkidir. Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde kış aylarında nohut yemeği sıkça tüketilmektedir. Nohut, günümüzde kuru halde veya konserve olarak satılmaktadır. Nohut, bakliyat familyasından olup, oldukça vitaminli bir sebzedir. Pilavlarda, tatlılarda, salatalarda, çorbalarda ve bazı sebze yemeklerinde de kullanılmaktadır. Nohut, günümüzde leblebi yapılarak tüketilse de, eski zamanlarda ve hala kırsal kesimlerde bir gün önceden ıslatılarak krom saçlarda kum içerisinde kavrularak da tüketilmektedir. Çoğu ev hanımının "ne pişireceğim" derdine derman olan nohut yemeği, Türkiye'de hemen hemen her evde sıklıkla pişmektedir.

Nohut Yemeği Malzemeleri

  • 300 gr nohut
  • 200 gr dana kuşbaşı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı (dileğe göre daha fazla olabilir)

Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?

İri kuşbaşı doğranmış 200 gr dana etini düdüklü tencereye alın. Etler suyunu çekene kadar kavurun. Kavrulan etlere zeytinyağını, küp küp doğranmış bir baş soğanı ve ince kıyılmış biberleri ilave edip birkaç dakika daha karıştırın. Daha sonra bir gün önceden soğuk suya ıslatılmış 300 gr nohutu ekleyip suyu çekene kadar kavurun. Nohutların üstünü 3 parmak geçecek şekilde sıcak su dökün, bir tatlı kaşığı tuz ve pul biberi de ekleyip düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Düdüklü tencerenin havası açık şekilde kaynamaya bırakın. Kaynadığını haber veren düdüklü tencerenin düğmesini indirip 20 dakika kaynatın. Pişirdiğiniz nohut yemeğini, tereyağlı bulgur pilavı ve turşu çeşitleriyle servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Nohutun İnsan Sağlığına Faydaları

Nohut, içerdiği bol miktarda vitamin ve mineraller sayesinde sağlık açısından birçok fayda sağlar. Çok yaygın olarak nohut, cilt maskeleri ve kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır. Nohut, içerdiği lifler sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Bu lifler, sindirim sistemini ve bağırsakları tehdit eden kolon kanseri riskini azaltmaktadır.

Nohutun Cilt Sağlığını Korumadaki Rolü

Zerdeçal ve nohut karışımını cildimize uyguladığımızda, ölü cilt hücrelerinden kurtulur ve cildimize doğal bir parlaklık ve esneklik kazandırırız. Nohut, çeşitli yüz maskelerinde ve nemlendiricilerde kullanılmaktadır. Nohut suyu ile yüzümüzü yıkadığımızda sivilce sorununu ortadan kaldırırız. Aynı zamanda akne tedavisinde de kullanılabilir.

Nohutun Kalp Sağlığına Faydaları

Düzenli nohut tüketimi kolesterolü düzenler ve kötü kolesterolü ortadan kaldırır. Tam bir kalp dostudur. İçerdiği antioksidan kombinasyonu kan ve damar sağlığını korur. Etkili bir antioksidan olduğundan dolayı damar tıkanıklığına engel olabilir.

Nohutun Enerji Vermesi

Bol miktarda demir içeren nohut, vücuda enerji verir. Anne adaylarının gebelik ve emzirme döneminde demir çok önemlidir ve nohut bu konuda çok yardımcı bir bakliyattır. Çocukların gelişim döneminde ve gençlerin ergenlik döneminde demirin öneminden dolayı nohut fazlasıyla tüketilmelidir. Çoğu sağlık uzmanı da bunu önermektedir.

Nohutun Saç Sağlığı İçin Faydaları

Nohut, içerdiği bol miktarda vitaminler ve mineraller sayesinde saç sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Nohudun içerdiği bol miktarda protein ve demir, saç köklerinin güçlenmesini sağlar ve saç dökülme problemini tamamen ortadan kaldırır. Nohut suyunu saç dibine uyguladığımız takdirde, kepek sorununu çözer ve saçlarımıza doğal bir parlaklık kazandırırız.

Nohutun Açlık Hissini Ortadan Kaldırması ve Kilo Vermeye Yardımcı Olması

Kilo vermek isteyen insanların başlıca sorunlarından biri bastırılamayan açlık hissidir. Nohut, bu hissi bastırmada yardımcı olan besinlerin başında gelir. İçerdiği lifler sayesinde hazmı kolaylaştırır ve bağırsakları çalıştırır. Yeşil nohut fazla tüketildiğinde ishale yol açabilir, bu nedenle dikkat etmek gereklidir ve fazlasından kaçınılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nursen

12 Temmuz 2024 Cuma

Nohut yemeğini düdüklü tencerede yaparken, etin iyice kavrulmasını beklemek mi daha iyi olur yoksa suyunu çekmeden mi zeytinyağını eklemek daha doğru olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nursen Hanım,

Nohut yemeğini düdüklü tencerede yaparken, etin iyice kavrulması yemeğin lezzeti için önemlidir. Etin suyunu bırakıp tekrar çekmesi, daha derin bir lezzet katacaktır. Bu nedenle etin iyice kavrulmasını beklemek daha iyi olur. Ardından zeytinyağını ekleyerek diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz. Bu şekilde yemeğinizin tadı daha zengin ve yoğun olacaktır.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nohut Besin Değeri Nelerdir?

Nohut Besin Değeri Nelerdir?

Nohut Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Islatma Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Islatma Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nohut Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nohutun Faydaları ve Kullanımı

Nohutun Faydaları ve Kullanımı

Güveçte Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Ekimi ve Bakımı

Nohut Ekimi ve Bakımı

Nohut Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Köftesi Tarifi ve Malzemeleri