Azkan Nohut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Azkan Nohut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Azkan Nohut

Genel Tanım

Soğuk ve kurak iklim şartlarına oldukça dayanıklı olan Azkan nohut, orta derecede dallanmış ve dik gelişen yemeklik bir nohut çeşididir. Üreticiler tarafından, gelişim özellikleri ve yüksek verimi nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir türdür. Soğuğa karşı oldukça dayanıklı olması, kuru bölgelerde kolaylıkla yetişebilmesini sağlar. Bu nohut türünün tercih edilmesinin diğer bir nedeni ise kök çürüklüğüne ve ülker hastalığına karşı dayanıklı olması ve biçerdöver ile kolayca hasat edilebilmesidir.

Azkan Nohudunun Özellikleri

Bitki boyu yaklaşık 40-45 cm olan bu nohut türünün ilk bakla yüksekliği 12-20 cm'dir. Beyaz renkte çiçek açar ve bitkide 24-30 adet bakla bulunur. Bu baklaların içinde 1-2 tane nohut bulunur. 100 tane ağırlığı 35-45 gram aralığındadır. Açık bej renginde olan tanelerin protein oranı %23 ile %25 arasında değişir. Dik saplı olan bu bitkinin az tüylü yaprakları vardır ve birleşik yaprak ve çiçek salkım formuna sahiptir.

Azkan Nohut Ekimi

Nohut tarımı yapılan her bölgede yetiştirilebilecek özelliğe sahip olan Azkan nohut, mibzerle ekim yapılacaksa dekara atılacak tohum miktarı, tohumun tanelerinin büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Bu nohut çeşidi için ekim derinliğinin, ekim mibzerle yapılacaksa 5-6 cm, ekim arası çapalama makinesi ile yapılacak olan ot kontrolünden sonra 45 cm olması tavsiye edilir. Ot mücadelesi aynı zamanda kimyasal ilaçlarla da yapılabilir.

Azkan Nohut Verimi ve Hasat

Azkan nohut çeşidinin verimi, toprak yapısına ve iklime göre değişiklik göstermektedir. Azkan nohutundan sulu tarımda 380 kg/da, kuru tarımda ise 131-190 kg/da oranında verim alınmaktadır. Bakla açılma özelliği olmayan Azkan nohutun hasat süresi ise ortalama 100-105 gündür.

Azkan Nohutun Kalite Özellikleri

  • Protein oranı: %23,4 - %25,3
  • Şişme oranı: 0,48
  • Elek analizi: Ortalama 8.2 - 8.9 mm
  • Pişme durumu: Çok iyi
  • Su alma kapasitesi: 0,36 - 0,45 mm

Ek Bilgiler ve Tavsiyeler

Azkan nohut, baklagil familyasında yer aldığı için toprağa azot kazandırır ve bu nedenle sürdürülebilir tarım uygulamaları için oldukça değerlidir. Ayrıca, Azkan nohutun yüksek protein içeriği, onu besin değeri açısından da önemli bir bitki yapar. Tarım yapılan alanlarda münavebe sistemi içerisinde kullanılması, toprağın verimliliğini artırabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Etli Nohut Yahnisi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohut Yahnisi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Etsiz Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Düdüklü Tencerede Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklü Tencerede Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Gaz Yapar mı?

Nohut Gaz Yapar mı?

Nohut Nasıl Islatılır?

Nohut Nasıl Islatılır?

Nohut Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Kaç Kalori?

Nohut Kaç Kalori?

İşkembeli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

İşkembeli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri