Nohut Ekimi ve Bakımı
13 Temmuz 2024

Nohut Ekimi ve Bakımı

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre Şubat ortası ile Nisan ayları arasında yapılmaktadır. Nohut ekimi, ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce gerçekleştirilmelidir. Kışların sert geçmediği bölgelerde ise kışlık olarak da ekilebilir. Nohut çeşitleri hastalıklara karşı oldukça hassastır. Bu nedenle çiftçiler, nohut ekim zamanını ilkbaharın yoğun yağışlarının azaldığı ve hava sıcaklıklarının yüksek olduğu dönemlere denk getirmeye özen göstermelidir. Geç ekimlerde verim düşebilir.

Nohut ekimi yurdumuzda genellikle serpme yöntemiyle yapılmaktadır. Serpme ekim yönteminde fazla tohum kullanılmaktadır. Erken ekimlerde ve tavlı topraklarda mibzerle ekim yapmak en iyi yöntemdir. Nohudun mibzerle ekiminde dekara 12-14 kg tohum atılmalıdır. Geliştirilmiş olan iri taneli nohutlarda tohum miktarı metreye 45 tane gelecek şekilde artırılır. Geç ekim yapılacaksa tohumların ekimi biraz daha derin olmalıdır.

Ekim Hazırlığı

Ülkemizde nohut, özellikle önemli bir bitkidir. Nohut ekilecek arazinin sonbaharda yoğun zamanlarda, toprak alatavda iken 15-18 cm derinlikten sürülmesi ve işlemin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Nohut bitkisi çok iyi hazırlanmış bir ekim yatağına ihtiyaç duymaz. İkileme işlemi yapılarak toprak nohut ekimi için hazırlanmalıdır. Kurak bölgelerde ilkbahar aylarında toprak işleme işlemlerinde dikkatli olunmalıdır. Gereksiz toprak işleminden kaçınmalı ve topraktaki suyu muhafaza etmeye çalışmalıyız. Bu şekilde hem bitki güzel gelişir hem de nohut taneleri daha iri olur.

Nohut Bitkisinin Dayanıklılığı ve İklim İhtiyaçları

Nohut, kurak bölgelerde yağmura bağlı olarak ekilir. Nohut bitkisi soğuklara hassas olmakla beraber 10 dereceye kadar dayanabilir. Sert kışlara ise dayanamaz. Bu nedenle yurdumuzda genellikle ilkbaharda ekilir. Nohut fazla nemi sevmeyen bir bitkidir. Nohut çiçeklenme ve tanelenme döneminde fazla yağış alırsa olumsuz etkilenir. Vejetatif döneminde hafif yağışlar bitkinin gelişimi için faydalıdır. Tohum seçimi de oldukça önemlidir. Çimlenme gücü yüksek, temiz ve sertifikalı tohumlar tercih edilmelidir. Uzun yıllar beklemiş, depolanmış tohumlar kullanılmamalıdır.

Ekim Sonrası İşlemler

Nohut ekiminden sonra merdane çekmek gerekmektedir. Bu şekilde tohumların daha çabuk ve daha düzenli çıkması sağlanır. Nohut tohumları mibzerle ekilirse sıra arası 30-35 cm olmalıdır. Ancak ara çapası ile yabancı otların alınması gerekmektedir. Ekim derinliği ise 4-6 cm olmalıdır. Nohut ekiminden sonra bir iki gün içerisinde yabancı ot ilacı uygulamak gerekmektedir. Bu, yabancı otların gelişimini azaltır ve temiz toprakta nohut bitkisi daha güzel gelişir.

Nohut Bitkisinin Özellikleri

Nohut, 60 cm'ye kadar boylanabilen bir yıllık çalımsı bir bitkidir. Sık dalları gövdesinde bir sapı iki yanında karşılıklı olarak dizilmiş yaprakları vardır. Beyaz ya da kırmızı çiçekleri açar. Nohut, protein ve nişasta deposudur ve besin değeri yüksektir. En çok yemeği yapılır ya da kavrulur. Leblebi olarak da tüketilir. Özellikle çocukların çok sevdiği leblebi kuru yemiş olarak tüketilmektedir.

Gübreleme

Nohut kökleri gübrelenirse nohut verimi çok daha iyi olur. Özellikle erken ekilirse, 2-3 kg saf gübre uygulanması nohut tane tutma oranını artırır. Fosforlu gübre uygulaması da verim artışına neden olmaktadır. Gübre, ekim öncesi toprağa uygulanmalıdır.

Nohut Bitkisinin Bakımı

Nohut bitkisi çıktıktan sonra bitkinin boyu 10-15 cm iken bir ara çapası yapılmalı ve kök boğazının doldurulması gerekmektedir. Bu, yabancı otların yok edilmesi açısından yararlıdır. Bu işlemin mümkün olmadığı durumda el çapası yapılmalıdır. Toprağın havalanmasını sağlamak ve ot mücadelesi açısından önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

cuma yaşar

26 Mayıs 2024 Pazar

gübre atmak verimi artırır mi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet, doğru ve dengeli bir şekilde gübre kullanımı bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini sağladığı için verimi artırabilir.

soru

Aşkın doğan

23 Mayıs 2024 Perşembe

Şuan haziran nohut edebilirmiyim tarla iki senedir nadasta gübre atmaya gerek varmıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Aşkın Doğan,

Haziran ayında nohut ekimi yapılabilir, ancak özellikle bölgenizin iklim şartlarına dikkat etmeniz gerekir. Nohut, sıcak iklimi seven bir bitkidir ve yaz döneminde yetiştirilebilir. İki senedir nadasa bıraktığınız tarlanın toprağı dinlenmiş olacaktır, bu durum bitkilerin daha verimli olmasına yardımcı olabilir. Ancak, gübre kullanımı yine de önerilir. Toprağınızın besin değerlerini artırmak ve bitkilerinizin daha sağlıklı büyümesini sağlamak için uygun bir gübreleme programı uygulamanız faydalı olacaktır. Toprak analizi yaptırarak eksik besin maddelerini belirleyip, ona göre gübreleme yapmanız en iyisi olur.

Başarılar dilerim!

2. Cevap
cevap

Ayçetin

Merhaba Aşkın Bey, ekeceğiniz nohut miktarı fazla ise asıl kendi mevsimini beklemenizde fayda vardır. Belirtmiş olduğunuz ay asıl nohut ekimi için gecikmiş bir süredir. Bu nedenle tam verim almanız açısından mutlaka zamanında dikmeniz gerekmektedir. Ayrıca ekim yapmadan önce mutlaka tarlayı sürdürerek toprağı havalandırın.

3. Cevap
cevap

Aysun

İyi günler, nohut genellikle ocak ve nisan ayları arasında ekilir. Haziran ayında da ekebilirsiniz ancak normal zamandaki gibi ürün vermez daha az ürün çıkar. Ve toprak uzun zaman kullanılmamışsa toprak kuraklaşmış olabilir bu yüzden mutlaka gübreleyin bu nohutuda güzel yetişmesini sağlar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Nohut Kürü Yapılışı

Nohut Kürü Yapılışı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer?

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer?

Nohut Yahnisi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Yahnisi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Kaç Kalori?

Nohut Kaç Kalori?

Nohut Mayalı Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Mayalı Ekmek Tarifi ve Malzemeleri