Nohut Ekimi

Nohut Ekimi

Nohut ekimi ülkemizde yöreye göre şubat ortası ile nisan aylarının arasında ekiliyor. Nohut ekimi ilkbaharın son zamanlarında 7-10 gün önce ekilmesi gerekiyor. Kışların sert geçmediği yerlerde kışlık olarak da ekilebiliyor. Nohut çeşitleri hastalığa çok hassas oluyor. Bu yüzden çiftçi bu hastalıktan kaçmak için nohutun ekim zamanını ilkbaharın yoğun yağışları azaldığı zamanlarda ve hava sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda da ekebilir. Nohut ekimi geç olursa verimi düşebiliyor. Nohut ekimi yurdumuzda genellikle serpme olarak ekiliyor. Nohut ekimi, serpme ekim yönteminde fazla tohum kullanılıyor. Erken ekimlerde ve tavlı topraklarda mibzerle ekim yapmak en iyi yöntem oluyor. Nohutun mibzerle ekiminde dekara 12-14 kg tohum atılıyor. Geliştirilmiş olan iri taneli nohutlarda tohum miktarı metreye 45 tane gelecek şekilde artırılır. Nohut ekimi geç ekilecekse tohumların ekimi biraz daha derin olması gerekiyor.

Ülkemizde özellikle nohut çok önemli bir bitkidir. Nohut ekilecek arazinin sonbaharda yoğun zaman olduğunda toprak alatavda iken 15-18 cm derinlikten sürülmeli ve işlem gerçekleştirilmelidir. Nohut bitkisi çok iyi hazırlanmış bir ekim yatağına ihtiyaç duymuyor. İkileme işlemi yapılarak toprak nohut ekimi için hazırlanmalıdır. Kurak bölgelerde ilkbahar aylarında toprak işleme işlemlerinde dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü gereksiz toprak işleminden kaçınmalı ve topraktaki suyu muhafaza etmeye çalışmalıyız. Bu şekilde olursa hem bitki güzel gelişir hem de nohut taneleri daha iri olur.

Nohut kurak bölgelerde yağmura bağlı olarak ekilir. Nohut bitkisi soğuklara hassas olmakla beraber 10 dereceye kadar dayanabilir. Sert kışlara dayanamaz. Bu nedenle yurdumuzda ilkbaharda ekiliyor. Nohut fazla nemi sevmeyen bir bitkidir. Nohut çiçeklenme ve tanelenme döneminde fazla yağış olursa olumsuz etkilenir. Vejetatif döneminde hafif yağışlar olursa bitkinin gelişimi iyi olur. Tohum seçimi de çok önemlidir. Çimlenme gücü yüksek, temiz ve sertifikalı tohumlar tercih etmelisiniz. Uzun yıllar beklemiş, depolanmış tohumları kullanmayın.

Nohut ekiminden sonra merdane çekmek gerekiyor. Bu şekilde tohumların daha çabuk ve daha düzenli olmasını sağlıyor. Nohut tohumları mibzerle ekilirse sıra arası 30-35 cm olmalıdır. Ama ara çapası ile yabancı otların alınması gerekiyor. Ekim derinliği ise 4-6 cm olmalıdır. Nohut ekiminden sonra bir iki gün içerisinde yabancı ot ilacı uygulamak gerekiyor. Çünkü yabancı otların gelişimini azaltmış olursunuz. Temiz toprakta nohut bitkisi daha güzel gelişir.

Nohut 60 cm kadar boylanabilen bir yıllık çalımsı bir bitkidir. Sık dalları gövdesinde bir sapı iki yanında karşılıklı olarak dizilmiş yaprakları vardır. Beyaz yada kırmızı çiçekleri açar. Nohut protein ve nişasta deposudur ve besin değeri yüksektir. En çok yemeği yapılır ya da kavrulur. Leblebi olarak da tüketilir. Özellikle çocukların çok sevdiği leblebi kuru yemiş olarak tüketiliyor.

Gübreleme:  Nohut kökleri gübrelenirse nohut verimi çok daha iyi olur. Özellikle erken ekilirse 2-3 kg saf gübre uygulanırsa nohut tane tutma oranını artırır. Fosforlu gübre uygulaması da verimli artışa neden oluyor. Gübre ekim öncesi toprağa uygulanması gerekiyor. 

Nohut bitkisinin bakımı: Nohut bitkisi çıktıktan sonra bitkinin boyu 10-15 cm iken bir ara çapası hem de kök boğazının doldurulması gerekiyor. Bu yabancı otların yok edilmesi açısından yararlıdır. Bu işlemin mümkün olmadığı durumda el çapası yapılması gerekiyor. Toprağın havalanmasını sağlıyor hem de ot mücadelesi açısından önemlidir.
Son Güncelleme : 04.12.2018 22:30:30
Nohut Ekimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Nohut Ekimi Yorumları

şifre  Kırmızı sayı

8 Yorum Yapılmış "Nohut Ekimi"
Şuan haziran nohut edebilirmiyim tarla iki senedir nadasta gübre atmaya gerek varmıdır?
Aşkın Doğan . 08.06.2018
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
gübre atmak verimi artırır mi
Cuma Yaşar . 06.03.2018
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Merhaba bahar nadasına nisan 20 gibi hububat mibzeri ile dekara 13,5 kg azkan nohut ektim dün tarlaya bakmaya gittğimde sıraların dizildiğini ancak çıkmayan çok fazla nohut olduğunu gördüm aceba zamanla sırayı doldururmu merak ediyorum
Halil . 27.05.2019 23:49:20
CEVAP YAZ
İyi anlatmışın
Çılgın . 24.03.2018
CEVAP YAZ
Dönüme kaç kilo nohut atmalıyım
Ramazan Çetin . 03.03.2018
CEVAP YAZ
hohut ekımını bilmiyorum ilk defa ekecemden bana yardım cı olurmusunuz teşekürler
Salim . 16.12.2017
CEVAP YAZ
Konya ereglide ki arazide nohut ekecem 2 3 senedi nadas hafif tığlı sonbaharda surdurmedim ilkbaharda surdurr dediler sıkıntı olur mu
Tugay . 13.12.2017
CEVAP YAZ
Mrb.nohut ekilirken gubre kullanılması yarar saglarmi hangi gubre kullanilmasi lazim donume kac kilo tsk.
Erhan Yarız . 28.08.2017
CEVAP YAZ
Islatmadan Nohut Yemeği
Islatmadan Nohut Yemeği
Islatmadan nohut yemeği, Nohut yemeği bir çok kişi tarafından sevilerek yenen ve özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Besin değeri oldukça yüksektir. Yapımı ise kolay ve pratiktir.nohutlar ıslatmadan pişirildiğinde zaman alır. Yemeğin ...
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Nasıl Islatılır; Nohutla yapılan tüm yemek çeşitlerinde nohutun önceden ıslatılması gerekir. Hem kuru baklagil olduğundan çabuk kaynar vede suda beklerken gazı suya geçer. Nohutu ıslatmaktan kastımız; kuru nohutun bol su içinde en az 8 saat yad...
Yeşil Nohut
Yeşil Nohut
Yeşil nohut: nohudun tazesi olup kırsal bölgelerde yetiştirilen boyu 40-50 cm uzayan saçaklı bir bitkidir. Bir yıllık bir bitkidir ve bir kez hasat alınır. Yeşil nohut yiyebilmek için mevsimini beklemek gerekir, mayıs ve haziran aralarında yeşil noh...
Düdüklüde Nohut Haşlama
Düdüklüde Nohut Haşlama
Düdüklüde Nohut Haşlama, nohudu yemeklerde kullanabilmek için düdüklü tencerede haşlanmalıdır. Tabi haşlamadan önce nohut ön bir işlemden geçirilir. Birçok yemeğin içinde kullanılan nohut çok faydalı bir besindir. Nohut yemeklerde katkı maddesi ola...
Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer
Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer
Düdüklü tencerede nohut kaç dakikada pişer; Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile çalışarak işlev gören tencereye denir. Basınç ile suyun kaynama derecesi arasında meydana gelen iliş...
Nohut Çeşitleri
Nohut Çeşitleri
Nohut çeşitleri, yemeklik baklagiller aralarında fasulye ve mercimekten ardından ekim ve yapımı en çok miktarda yapılmakta durumda olan nohut, kurak bölgelerin bitkisidir. Nohut, toprak talebi açısından kanaatkar oluşu buna bağlı olarak ve köklerini...
Nohut Yemeği Kaç Kalori
Nohut Yemeği Kaç Kalori
Nohut Yemeği Kaç Kalori, Nohut baklagiller gurubundan olup, sağlık için pek çok fayda içeren bir besindir. Vitamin olarak K,C,A ve E vitaminlerini barındırmaktadır. Ayrıca demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum, çinko, bakır, selenyum g...
Nohut Suyu Sivilce
Nohut Suyu Sivilce
Nohut suyu sivilce üzerinde ne kadar etkili olabilir diye aklınızdan geçiriyorsanız okuduklarınız karşısında hayrete düşecek ve hemen denemek isteyeceksiniz. Nohut suyu sadece mutfakta değil hayatınızın her alanında cildinizi koruyan, güzelleştiren, ...
Kemikli Nohut Yemeği
Kemikli Nohut Yemeği
Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan faydalı etken maddeler kişiler de genel sağlık, sinir sistemi şikayetleri, cilt sorunlarına ...
Salçasız Nohut Yemeği
Salçasız Nohut Yemeği
Salçasız nohut yemeği: Salça kullanılmadan yapılan nohut yemeği değişik ve sıra dışı bir görünüm oluşturmak isteyen bir çok kişinin tercih edebileceği bir yemektir. Pilav eşliğinde sunumu yapılan salçasız nohut yemeği besin değeri yüksek olan bir yem...
Ekşili Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o kadar güzel. Besin değeri ve kalori oldukça yüksek. Ekşili nohut yemeği sulu ama çorba değildir. Doğ...
Siyah Nohut
Siyah Nohut
Siyah Nohut; Halk arasında Kara Nohut diyede bilinir.Lifli yapısı i ile sağlıklı  zengin, mineral ve vitamin sahip olduğundan besleyici bir bitkidir.Siyah nohut da antioksidan magnezyum folik asit  bol miktarda  bulunmaktadır.  Siyah nohut da antioks...

 

Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer
Nohut Çeşitleri
Nohut Yemeği Kaç Kalori
Nohut Suyu Sivilce
Kemikli Nohut Yemeği
Salçasız Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği
Siyah Nohut
Etsiz Nohut Yemeği
Düdüklü Tencerede Etli Nohut
Nohut Gaz Yaparmı
Nohut Diyeti
Nohut Islatma
Kıymalı Nohut Yemeği
Düdüklüde Etli Nohut
Azkan Nohut
Soğansız Nohut Yemeği
Nohut Protein
Nohut Konservesi
Beyaz Nohut
Bebeklere Nohut Yemeği
Nohut Kürü
Düdüklüde Nohut Yemeği
Nohut Unu Nasıl Yapılır
Sirkeli Nohut
Popüler İçerik
Etsiz Nohut Yemeği
Etsiz Nohut Yemeği
Etsiz Nohut Yemeği; Nohut ilkbahar ayı girdiğin de ekilmeye başlar. Kuraklıkta susuzluğa dayanan bir baklagildir. Nohut haziran ayında çiçek açmaya ba...
Düdüklü Tencerede Etli Nohut
Düdüklü Tencerede Etli Nohut
Düdüklü tencerede etli nohut, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Nohut çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle sık sık tüketilm...
Nohut Gaz Yaparmı
Nohut Gaz Yaparmı
Nohut gaz yaparmı sorusuna cevap vermek zordur. Herkes farklı bir görüş de bulunur. Aslında bunu görüş farklılığının sebebi, herkesin farklı yapmasıdı...
Nohut Diyeti
Nohut Diyeti
Nohut diyeti, nohut ortalama 8.000 yıllık bir geçmişe sahip, besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Kıraç özellikli topraklarda yetişen nohu...
Nohut Islatma
Nohut Islatma
Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki fark...
Kıymalı Nohut Yemeği
Kıymalı Nohut Yemeği
Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının ço...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Islatmadan Nohut Yemeği
Nohut Nasıl Islatılır
Nohut Ekimi
Yeşil Nohut
Düdüklüde Nohut Haşlama
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Kasım - 2019