Beyaz Nohut Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Beyaz Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Nohut

Beyaz nohut, baklagiller familyasına ait önemli bir bitki türüdür. Sağlık açısından oldukça faydalıdır ve genellikle diyet yapanlar tarafından tercih edilir. Beyaz nohut, 50 cm'ye kadar boylanabilen çiçekli bir yıllık tarım bitkisidir. Anavatanı Akdeniz kıyıları olan beyaz nohut, Batı, Orta ve Güneydoğu Anadolu'da bolca yetişir. Beyaz nohut hem sebze olarak hem de tane olarak tüketilebilir. Yüksek besin değeri ve kalorisi ile oldukça besleyici bir gıdadır. Bol miktarda nişasta ve azot içeren beyaz nohut, ayrıca bitkisel protein ve B vitamini açısından da zengindir. Bunun yanı sıra kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineraller bakımından da oldukça zengindir. Beyaz nohut, kilo vermeye yardımcı olur, tok tutar ve açlığa dayanıklılık sağlar. Nohudun yanında bulgur pilavı ya da pirinç pilavı sıkça tüketilmektedir.

Beyaz Nohudun Faydaları Nelerdir?

  • Beyaz nohut emziren annelerin sütünü artırır.
  • İştah açar ve kilo aldırır.
  • Yüzdeki lekeleri giderir.
  • Vücuttaki damarları açar.
  • Sırt ve baş ağrısını keser.
  • Cinsel isteği ve gücü artırır.
  • Sesi açar ve öksürüğü keser.
  • Göğüs kanserine karşı koruyucudur.
  • Vücutta fazla su toplanmasını önler.
  • Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir.
  • Vücudu kuvvetlendirir.
  • Yağı ve suyu temreye sürülürse geçirir.
  • Böbreklerdeki ve idrar yollarındaki kumları temizler.
  • Mideyi kuvvetlendirir.
  • Bağırsakları yumuşatır.
  • Bol idrar söktürür.
  • Östrojen hormonunu dengeleyici etkisi ile özellikle menopoz döneminde faydalıdır.
  • 25 gram nohut bir gün suda bekletildikten sonra aç karna yenirse, bir miktarının da üzerine oturulursa bağırsaktaki kurtları döker.

Beyaz Nohut Yemeğinin Malzemeleri

  • 500 gram nohut
  • 250 gram kuzu eti
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 4-5 adet kurutulmuş acı biber
  • Tuz

Beyaz Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?

İlk olarak nohudu ayıklayıp bir kaba koyun ve üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyin. Beyaz nohudu akşamdan ıslatın. Daha sonra suda bekletilen nohudun suyunu süzün ve yıkayın. Ardından tekrar yıkayın ve süzün. Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağ ile düdüklü tencereye koyun ve hafifçe soteleyin. Kuzu etini de ilave ederek birkaç dakika daha soteleyin. Ardından beyaz nohutu ve yıkanmış kuru acı biberleri tencereye koyarak üzerini geçecek kadar su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp ocağı yüksek ateşe alın. Tencerenin düdük sesi gelince sibopu kapatın ve ocağı orta ateşe alın. Yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Basınç düştükten sonra tencerenin kapağını açarak tuzunu ilave edin ve yavaş yavaş karıştırın. Beyaz nohut yemeğiniz hazırdır. Sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Nohut Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Güncel

Nohut Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nohut Unu Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Unu Tarifi ve Malzemeleri