Beyaz Nohut Beyaz nohut, baklagiller familyasına ait önemli bir bitki türüdür. Sağlık açısından oldukça faydalıdır ve genellikle diyet yapanlar tarafından tercih edilir. Beyaz nohut, 50 cm'ye kadar boylanabilen çiçekli bir yıllık tarım bitkisidir. Anavatanı Akdeniz kıyıları olan beyaz nohut, Batı, Orta ve Güneydoğu Anadolu'da bolca yetişir. Beyaz nohut hem sebze olarak hem de tane olarak tüketilebilir. Yüksek besin değeri ve kalorisi ile oldukça besleyici bir gıdadır. Bol miktarda nişasta ve azot içeren beyaz nohut, ayrıca bitkisel protein ve B vitamini açısından da zengindir. Bunun yanı sıra kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineraller bakımından da oldukça zengindir. Beyaz nohut, kilo vermeye yardımcı olur, tok tutar ve açlığa dayanıklılık sağlar. Nohudun yanında bulgur pilavı ya da pirinç pilavı sıkça tüketilmektedir. Beyaz Nohudun Faydaları Nelerdir?
Beyaz Nohut Yemeğinin Malzemeleri
Beyaz Nohut Yemeği Nasıl Yapılır? İlk olarak nohudu ayıklayıp bir kaba koyun ve üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyin. Beyaz nohudu akşamdan ıslatın. Daha sonra suda bekletilen nohudun suyunu süzün ve yıkayın. Ardından tekrar yıkayın ve süzün. Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağ ile düdüklü tencereye koyun ve hafifçe soteleyin. Kuzu etini de ilave ederek birkaç dakika daha soteleyin. Ardından beyaz nohutu ve yıkanmış kuru acı biberleri tencereye koyarak üzerini geçecek kadar su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp ocağı yüksek ateşe alın. Tencerenin düdük sesi gelince sibopu kapatın ve ocağı orta ateşe alın. Yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Basınç düştükten sonra tencerenin kapağını açarak tuzunu ilave edin ve yavaş yavaş karıştırın. Beyaz nohut yemeğiniz hazırdır. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun. |