Köfteli Nohut Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Köfteli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Nohut

Köfteli nohut, özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu mutfağında sıklıkla yapılan yemek çeşitlerinden biridir. Köfte ile yapılan birçok yemek çeşidi bulunmaktadır. Köfteli nohut yemeği de bu çeşitlerden biridir. Aslında nohut ile mutfağımızda yapabileceğimiz çok sayıda çorba ve yemek tarifi bulunmaktadır ve bunların birçoğu da et ile yapılmaktadır. Küçük çocuğu olan anneler için "Bugün ne pişirsem?" derdi çok fazladır. Özellikle bu anneler için köfteli nohut can simidi gibi imdada yetişir. Yaklaşık 10 aydan itibaren tüm bebekler bu yemeği rahatlıkla yiyebilirler. Köfteli nohut yemeğinde kullanacağınız nohutları önceden haşlayarak derin dondurucuda saklayıp her zaman kullanmanız mümkündür.

Gerekli Malzemeler

  • 300 gr. az yağlı dana kıyma
  • Yarım su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım çay bardağı köftelik bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yeteri kadar tuz
  • Yeteri kadar sıcak su

Köfteli Nohut Nasıl Yapılır?

Köfteli nohutun yapımı için öncelikle köfteleri hazırlamak gerekir. Bunun için derin bir kâsenin içerisine kıymayı ve köftelik bulguru boşaltın. Üzerine 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ile belirtilen ölçülerde pul biber, karabiber ve tuzu da ilave ederek iyice kıvama gelene kadar yoğurun. Yoğurduğunuz köfte harcının üzerini streç film ile kaplayarak yaklaşık yarım saat buzdolabında dinlendirin. Daha sonra köfte harcını nohuttan biraz daha büyük olacak şekilde avucunuz ile yuvarlayın. Yuvarlarken kıymanın elinize yapışmaması için elinizi su veya sıvı yağ ile ıslatabilirsiniz. Yuvarladığınız köfteleri bir çay tepsisine koyun. Ancak tepsiyi önceden un ekerseniz köfteler birbirine yapışmaz. Tüm köfte harcı bitene kadar işleme devam edin.

Daha sonra derin bir çorba tenceresinin içerisine yemeklik doğranan soğanları biraz da tuz atarak kısık ateşte soteleyin. Daha sonra üzerine salçaları ekleyip kavurmaya devam edin. Kavrulan yemeğin üzerine kaynar su ilave ederek kaynamasını bekleyin. Su kaynamaya başladığında içerisine köfteleri ve haşlanmış nohutları ilave ederek kısık ateşte pişirmeye devam edin. Yemeğiniz yaklaşık 25 dakika kaynadıktan sonra ocaktan indirebilirsiniz. Böylece köfteli nohut yemeğiniz pişmiş olur. Yemeği bir süre dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis edin. Bu arada köfteli nohutu yoğurt ile çorba gibi de pişirebileceğiniz tarifler bulunmaktadır. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Köfteli nohut yemeği, besleyici değeri yüksek ve protein açısından zengin bir yemektir. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için ideal bir besin kaynağıdır. Nohut, lif açısından zengin bir baklagildir ve sindirimi kolaylaştırır. Köfte ise protein ihtiyacını karşılar. Bu yemek, dengeli bir beslenme için mükemmel bir seçenektir. Ayrıca, köfteli nohut yemeği, farklı baharatlar ve malzemelerle çeşitlendirilebilir. Örneğin, köfte harcına sarımsak ekleyerek daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz. Yemeğin yanına pirinç pilavı veya bulgur pilavı gibi yan yemekler de ekleyerek daha doyurucu bir öğün hazırlayabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni