Kemikli nohut yemeği, vücut sağlığı açısından pek çok faydası olan nohut, mineral ve vitamin bakımından zengin bir bakliyattır. Nohudun içerisinde yer alan faydalı etken maddeler kişilerde genel sağlık, sinir sistemi şikâyetleri, cilt sorunlarına ve kemik hastalıklarına çok iyi gelmektedir. Tok tutucu özelliğinin yanında lif oranında da zengindir. Oldukça sağlıklı olan kemikli nohut yemeğini davet masaları için yapabilirsiniz. Hazırlanması da son derece kolay olan bu yemeğin yanında sadece pilav hazırlayıp günü geçiştirebilirsiniz. Gerekli Malzemeler
Hazırlık Aşaması Nohudu bir gün önceden veya 4-5 saat önceden ılık su ile ıslatın. Bunun için nohudu geniş ve derin bir kabın içerisine alın. Üzerini geçecek kadar ılık su ilavesi yapın ve beklemeye bırakın. Nohut verilen süreye kadar bekletin ve bu süre içerisinde üzerindeki suyu çekecektir. Kemikli Nohut Yemeği Nasıl Yapılır? Bir kilo kemikli eti yıkadıktan sonra düdüklü tencerenin içerisine alın. Etleri kendi suyunu çekene dek kavurun. Ardından içerisine dört yemek kaşığı sıvı yağ ilavesi yapın ve kavurun. Etlerin dış kısmı hafif kızarınca kuru soğanı ince kıyım olacak şekilde doğrayın ve tencerenin içerisine alın. Kuru soğanlar ile eti yağda kavurun ve ardından içerisine salçaları ilave edin. Baharat ve tuzu da yemeğin içerisine ekledikten sonra kaşık ile bir güzel yemeği karıştırın. Diğer taraftan beklemekte olan suyu süzülmüş nohudu tencerenin içerisine alıp birkaç dakika kavurun. 5 su bardağı eğer varsa et suyunu yoksa normal sıcak suyu tencerenin içerisine alın ve tencerenin kapağını kapatın. Yemek düdüklü tencerede pişeceği için 20 dakika yeterli olacaktır. Ancak yemeği normal tencerede yapacak iseniz 30 dakika pişirmeniz gerekecektir. Kemikli nohut yemeğini verilen sürede pişirin ve kontrol edin. İstenilen kıvamda pişmiş ise servis tabaklarına alıp sıcak olarak sunum yapın. Arzu ederseniz yanına pirinç pilavı veya salata yapabilirsiniz. Ekstra Bilgiler Nohutun daha hızlı pişmesi için düdüklü tencere kullanmak oldukça pratiktir. Ayrıca, yemeğin lezzetini artırmak için et suyu kullanmanız tavsiye edilir. Eğer et suyunuz yoksa, normal su da kullanabilirsiniz ancak et suyu yemeğe daha zengin bir tat katacaktır. Nohutun gaz yapıcı etkisini azaltmak için ıslatma suyuna bir çay kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Edibe
22 Temmuz 2024 PazartesiBu tarifi denemek istiyorum ama nohudu ıslatmadan yapsam olur mu? Ayrıca, kemikli et yerine kemiksiz et kullanabilir miyim?
Cevap yazAdmin
22 Temmuz 2024 PazartesiMerhaba Edibe,
Nohudu ıslatmadan yapmanız pek tavsiye edilmez çünkü nohutlar yeterince yumuşamayabilir ve pişirme süresi uzayabilir. Ancak, düdüklü tencere kullanarak bu sorunu biraz hafifletebilirsiniz. Kemikli et yerine kemiksiz et kullanmanız tabii ki mümkün, ancak kemikli et yemeğe daha fazla lezzet katacaktır. Yine de damak tadınıza uygun olarak kemiksiz etle de güzel sonuçlar alabilirsiniz. Afiyet olsun!