Nohutlu Çorba Nohutlu çorba, Türk mutfağında nohutla hazırlanan çeşitli çorba tarifleri arasında önemli bir yere sahiptir. Bu çorbalar, yörenin geleneklerine ve damak zevkine göre farklılık gösterebilir. Her biri oldukça lezzetlidir ve genellikle kış aylarında tercih edilir. Ancak, nohutlu çorbalar ister kış aylarında sıcak olarak, ister yaz aylarında soğuk olarak tüketilebilir. Nohut daha önceden haşlanarak rahatlıkla buzdolabının derin dondurucu kısmında muhafaza edilebilir. Nohudun bu şekilde hazır olması, hanımlara büyük kolaylık sağlar. Bu sayede daha kısa sürede nohut çorbası hazırlamak mümkün olur. Nohut çorbası, ister yoğurtlu, ister salçalı şekilde hazırlanabilir. Çorbaya damak zevkine göre kırmızı pul biberli ya da naneli sos eklenerek servis yapılabilir. Akşam yemeklerinde ana yemek öncesi ideal bir başlangıç yemeğidir. Nohudun doyurucu özelliği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar ve bu nedenle tek başına bir öğün olarak da tüketilebilir. Nohutlu Çorba İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin
Nohutlu Çorba Nasıl Yapılır? Nohutlu çorba için öncelikli olarak nohutlar hazırlanmalıdır. Bunun için düdüklü tencerede nohutlar bir süre haşlanmalıdır. Nohutları diriliğini kaybedecek şekilde haşlamak yeterlidir. Düdüklü tenceresi olmayanlar, normal tencerede de nohudu haşlayabilir. Durum böyle olunca haşlama süresi uzayacaktır fakat nohut yine de istenilen kıvamda pişebilecektir. Nohut haşlandıktan sonra duru sudan geçirilir ve bir kenara alınır. Nohutlu çorba yapımında kullanılacak tencere ocağa alınır. Tencereye sıvı yağ ve un konularak un, kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Un kavrulduktan sonra tencereye su ilavesi yapılır. Su kaynarken, diğer bir yandan küçük bir kâsede yoğurt ve yumurta iyice çırpılır. Kaynayan sudan kepçe yardımıyla biraz su alınarak yoğurt ve yumurtanın çorbada kesilmemesi sağlanır. Hazırlanan karışım yavaş yavaş tencereye ilave edilir. Bu esnada çırpıcı ile çorba iyice karıştırılmalıdır. Çorbaya tuz ve et suyu bulyon ilavesi yapılır. Tenceredeki karışım kaynamaya başlayınca içerisine haşlanmış nohut ilave edilir. Tüm malzemelerin birbirine özleşmesi için nohutlu çorba yaklaşık olarak 20-25 dakika kadar pişirilir. Çorba istenilen kıvama ulaşınca ocaktan alınır. Ayrı bir tavada sıvı yağ konularak tava ocağa alınır. Yağ iyice ısındıktan sonra tavaya nane ve kırmızı pul biber ilave edilir. Baharatlar yağda iyice kızdırılır. Çorba servis kaselerine pay edilir. Hazırlanan sostan üzerine gezdirilerek nohutlu çorba sıcak olarak sunum yapılır. Afiyet olsun. |
Tonguç
18 Nisan 2024 PerşembeNohutlu çorba yaparken yağ ile unu kaç dakika kavurmam gerekiyor?
Cevap yazAdmin
18 Nisan 2024 PerşembeMerhaba Tonguç,
Nohutlu çorba yaparken yağ ile unu kısık ateşte yaklaşık 2-3 dakika kadar kavurman yeterli olacaktır. Bu süre, unun kokusunun çıkması ve çorbanın daha lezzetli olması için idealdir. Unun renginin hafifçe değiştiğini gördüğünde kavurma işlemini sonlandırabilirsin. Umarım çorban çok lezzetli olur!
Afiyet olsun,
Zeyno
18 Nisan 2024 PerşembeMerhaba, nohutlu çorba yaparken un yağda kavrulur. Bu unu yağda kavurma süresi unun kokusu çıkana kadardır. Unun kalitesine göre bu süre değişkenlik gösterebilir. Afiyet olsun.
Soru Sor / Yorum Yap