Düdüklü tencere, yemeklerin hızlı bir şekilde pişirilebilmesi için buhar gücünden yararlanma prensibi ile çalışan bir mutfak aletidir. Basınç ile suyun kaynama derecesi arasındaki ilişkiyi kullanarak yiyecekleri pişirir. Düdüklü tencere içerisinde yemekler, yüksek ısı ve içerdeki buharın birleşmesi ile tamamen kapalı bir ortamda pişer. Böylelikle, pişmesi uzun zaman alan gıdaların daha kısa sürelerde pişmesini sağlar. İçeride kapalı halde bulunan su ve gıdanın kaynadığını anlamak için kapak mekanizmasına supap eklenmiştir. Ayrıca, kilit mekanizması ile içindekilerin kapak açılmadan pişmesine olanak tanır. Kapak mekanizması üzerine ayarlanan supap, tencerenin içindeki basınçtan dolayı patlamasını engellemek için kaynama derecesine ulaştıktan sonra aşağı indirilerek kontrollü bir şekilde dışarı buhar kaçırır. Bu özelliğinden dolayı da adına düdüklü tencere denmiştir. Düdüklü Tencerede Nohut Pişirme Süresi Düdüklü tencerede nohut pişirme süresi, özellikle nohut gibi baklagiller grubunun önceden haşlanmasını gerektirir. Bu sayede yemeklerinin yapımı gerçekleştirilebilir. Nohut gibi pişme süresi uzun olan gıdalar için düdüklü tencere oldukça kullanışlıdır. Bu tencere, nohut gibi baklagillerin veya et çeşitlerinin daha kısa sürede pişmesine olanak tanır. Tahıl grubundan olan nohut, kurutularak muhafaza edilen bir tahıl ürünüdür. Nohut, yılda bir kez büyüyen, tohum ile çoğalan ve ülkemizde boyları elli cm'ye kadar ulaşan bir bitki çeşididir. Elde edilen tohumlar bazen bej renginde, bazen de daha koyu bir renk olabilir. Düdüklü Tencerede Nohut Pişirme Adımları Öncelikli olarak nohudun mutlak suretle bir gece önceden suda bekletilmesi gerekir. Bu sayede nohutlar, su içerisinde sertliğini yumuşatarak içerisine suyu çeker. Daha sonra haşlama işleminin yapılabilmesi için düdüklü tencere içerisine, nohutların üzerini geçecek şekilde su ilavesi yapılır. Tencerenin kapağı iyice kapatılarak normal ateşte kaynaması beklenir. Kaynama işlemi gerçekleştiğinde, düdüklü tencereden gelen ve supabın düdük öttüğü sesi duyulduğunda, supap indirilerek içeriden minimize oranlarda hava çıkışı sağlanır. Bu aşamadan sonra, haşlama işlemi genellikle 20 dakika sürer. Ekstra Bilgiler ve İpuçları
Düdüklü tencere, özellikle zamanı kısıtlı olanlar için büyük bir kolaylık sağlar. Nohut gibi pişme süresi uzun olan gıdalar, bu tencere sayesinde daha kısa sürede pişirilerek tüketilmeye hazır hale gelir. Afiyet olsun! |
Mercan
12 Temmuz 2024 CumaNohutları bir gece önceden suda bekletmeyi unuttum, yinede düdüklü tencerede pişirebilir miyim? Bu durumda pişme süresi ne kadar uzar?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Mercan,
Nohutları bir gece önceden suda bekletmek, pişme süresini kısaltmak ve daha iyi sonuç almak için önemli bir adımdır. Ancak, unuttuysanız endişe etmeyin, yine de düdüklü tencerede pişirebilirsiniz. Bu durumda, pişme süresi biraz daha uzun olacaktır. Normalde düdüklü tencerede 20-25 dakikada pişen nohutlar, ıslatılmadan pişirildiğinde yaklaşık 35-45 dakika arasında pişebilir. Pişirme sırasında nohutların su seviyesini kontrol etmeyi unutmayın, gerekirse su ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!