Güveçte Nohut: Nohut, Türk mutfağının vazgeçilmez ve kış aylarının en çok tercih edilen bakliyatlarından biridir. Ev hanımlarının "Ne pişirsem?" düşüncesinden kurtulmasını sağlayan nohut, pek çok farklı yemek çeşidiyle karşımıza çıkar. Nohut yahnisi, etli nohut yemeği ve güveçte nohut, bu yemeklerden sadece birkaçıdır. Hemen hemen her evde sevilerek tüketilen bu bitkinin üretimi oldukça zahmetlidir. Türkiye'nin kırsal bölgelerinde bol miktarda üretilen nohut, bir yıllık bir bitkidir ve sadece bir kez hasat edilir. Boyu 40 ile 50 cm kadar uzayan bu bitkinin tek bir dalında en az 20-30 gram sebze bulunur. Nohut, tarlada olduğu yerde kuruduktan sonra yolunan bir bitkidir ve tazeyken de tüketilebilir. Yüzeyi oldukça çorak olan bu bitki, eski zamanlarda çeşitli hayvanların arkasına takılan el yapımı ve insan gücü gerektiren dövenlerle yere serilen nohutlar ezilerek taneleri çıkarılırdı. Günümüzde ise çeşitli makineler kullanılarak, çır çır makineleri ve patoslar yardımıyla elde edilmektedir. Bin bir zahmetle üretilen nohut, market reyonlarında farklı markalar altında kendine yer bulmuştur. Marketlerden mutfaklarımıza gelen nohut, sofralarımızın baş tacıdır. Soba kültürünü hâlâ devam ettiren köylerimizde, kuzine sobaların üstünde mis gibi toprak kokusuyla güveçte nohut pişerken, fırınında da nohut kavrulabilir. Şehirlerde ise güveçte nohut ve benzeri diğer yemekler, genellikle mahalle aralarındaki pişirim taş fırınlarına verilmektedir. Güveçte Nohut Tarifi İçin Malzemeler
Güveçte Nohut Nasıl Yapılır? Büyükçe bir güvecin içine kabuklarını soyup küp küp doğradığımız iki adet domatesi seriyoruz. Daha sonra küçük parçalara ayırdığımız bir kilo kuzu kaburgayı iyice yıkayıp suyunu süzdükten sonra domateslerin üstüne diziyoruz. Temizleyip yıkadığımız küçük soğanları da etin üzerine diziyoruz. Bir gün önceden ıslattığımız yarım kilo nohudu da ekliyoruz. Ayrı bir tavada sıvı yağ ile birlikte domates ve biber salçasını kavuruyoruz. Pul biberini de ilave ettikten sonra tuz atıp güvecin içine döküyoruz. Üzerine, nohutların üstü 3-4 parmak kapanacak şekilde su ilave edip varsa güvecin kendi kapağıyla, yoksa alüminyum folyo ile kapatıyoruz. Varsa evde sobanın üstünde ağır ağır, yoksa ocakta kısık ateşte 2 saat pişirelim. Dilerseniz mahallenizdeki bir pişirim fırınına da göndererek pişirebilirsiniz. Nohudun İnsan Sağlığına Faydaları
|