Etsiz Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Etsiz Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Nohut Yemeği

Nohut, ilkbahar aylarında ekilmeye başlanan bir baklagildir. Kuraklık koşullarında susuzluğa dayanabilen bu bitki, Haziran ayında çiçek açar ve ardından meyvesi, yani nohut gelişmeye başlar. Başlangıçta yeşil olan nohutlar, olgunlaştıkça sarı, krem veya siyah renge dönebilir. Ağustos ayında hasat edilen nohutlar, kullanım amacına göre (leblebilik veya yemeklik) ayrılır. Nohut, mutfaklarda çorba ve yemek yapımında sıkça kullanılan vazgeçilmez bir malzemedir.

Nohut çeşitli şekillerde pişirilebilir. Bugün, etsiz nohut yemeği tarifi üzerine odaklanacağız. Birçoğumuz bu yemeği etli olarak biliyor olabiliriz, ancak etsiz hali de son derece lezzetlidir.

Etsiz Nohut Yemeği İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı nohut
  • 2 baş orta boy soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Biraz sıvı yağ
  • Karabiber
  • Kaynar su (İsterseniz et suyu da kullanabilirsiniz)

Etsiz Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?

Nohutları bir gece önceden sıcak su ile ıslatalım. Pişirme zamanı geldiğinde, nohutların ilk suyunu dökelim çünkü bu su genellikle gaz yapıcıdır. Nohutları güzelce yıkayıp süzelim. Ardından düdüklü tencere veya normal bir tencere alalım ve içine sıvı yağı ekleyelim. Soğanları ince ince doğrayıp tencereye koyalım ve kavuralım. Daha sonra biberleri yıkayıp yemeklik doğrayalım ve soğanlarla birlikte kavuralım. Kavurduktan sonra biber salçasını ekleyelim ve ardından nohudu ilave edip karıştıralım. Tuz ve karabiberi de ekleyip, üzerini geçecek kadar su ekleyelim. Eğer düdüklü tencere kullanıyorsanız, 15 dakika pişirmek yeterli olacaktır. Nohudun piştiğinden emin olduktan sonra ocağın altını kapatalım. Yemeği servis tabağına alıp, yanına pilav ve soğan salatası ile servis yapalım.

Ekstra Bilgiler

Nohut yemeği, yüksek protein ve lif içeriği ile besleyici bir öğündür. Özellikle vejetaryen ve vegan beslenme tarzlarına uygun bir alternatiftir. Nohut, vitamin ve mineral açısından da zengindir, bu nedenle sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır. Etsiz nohut yemeği, düşük yağ içeriği sayesinde kalp sağlığına da olumlu katkılar sağlar.

Bu yemeği daha da zenginleştirmek isterseniz, içine havuç, patates gibi sebzeler ekleyebilirsiniz. Ayrıca, üzerine taze doğranmış maydanoz veya dereotu serpiştirerek sunumu daha çekici hale getirebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gamze

09 Nisan 2024 Salı

Unu nerede kullanıyoruz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Gamze, un mutfakta oldukça yaygın bir ŞŸekilde kullanılır. En temel kullanım alanlarından biri ekmek, kek, kurabiye ve hamur iŞŸleri yapımıdır. Bunun yanı sıra, sosları ve çorbaları koyulaŞŸtırmak için de kullanılır. Ayrıca, kızartma yaparken yiyeceklerin üzerine un serperek daha kıtır bir doku elde edebilirsin. Yani, un mutfakta çeŞŸitli yemek ve tatlı tariflerinde temel bir malzeme olarak yer alır.

2. Cevap
cevap

Böritigin

İyi günler Gamze hanım un buğdaydan elde edilen ekmek başta olmak üzere her türlü hamur işinde kullanılan bir besin kaynağıdır. Un 3 beyaz arasında olan fazla tüketildiğinde kilo almaya neden olan besin kaynağı olduğundan dolayı tüketimine dikkat etmek gerekir. Unun kullanım alanları oldukça geniştir. Kek, kurabiye, börek, ekmek vesaire.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nohut Suyu Sivilce Üzerindeki Etkisi

Nohut Suyu Sivilce Üzerindeki Etkisi

Nohut Çiçeği Yapısı

Nohut Çiçeği Yapısı

Nohut Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Sucuklu Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Sucuklu Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Suyu Tarifi ve Malzemeleri