Haşlanmış Nohut Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Haşlanmış Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Nohut, özellikle kurak ve dağlık bölgelerde yetişen, tohum ile üretilen ve yılda yalnızca bir kez verim alınabilen baklagiller familyasının bir üyesidir. Türkiye'de özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde önemli bir tarım ürünü olan nohut, geniş bir kullanım alanına sahiptir. Yemeklerin yanı sıra kavrularak leblebi haline getirilen nohut, çerez dünyasında da vazgeçilmezlerdendir. Haşlanmış nohut ise nohudun yumuşayana kadar su ile pişirilmesidir. Bu şekilde haşlanan nohut, yemek yapımında kullanılabilir veya daha sonra değerlendirmek amacıyla buzdolabında muhafaza edilebilir. İşte haşlanmış nohut ve haşlanmış nohut ile yapılabilecek birkaç tarif:

Haşlanmış Nohut Malzemeleri

  • İstenildiği kadar nohut
  • Su
Haşlanmış Nohut Nasıl Yapılır?

Derin bir tencere içerisine önceden ayıklanmış ve iyice yıkanmış nohutlar koyularak üzerini su basacak kadar su eklenir ve nohutlar yumuşayana kadar kaynamaya bırakılır. Nohutların pişmesiyle ocak kapatılarak nohutlar kevgir yardımı ile süzülür ve istenildiği gibi kullanılabilir. Daha sonra kullanım için dolap poşetlerine koyularak derin dondurucuya kaldırılabilir.

Humus Malzemeleri

  • Bir buçuk su bardağı haşlanmış nohut
  • Bir çay bardağı tahin
  • Üç dört diş sarımsak
  • Tuz, kimyon, pul biber
  • Bir adet limon suyu
Humus Nasıl Yapılır?

Haşlanmış ve kabuğu soyulmuş olan nohutlar mutfak robotuna alınarak iyice çekilir. Üzerine tahin, tuz, kimyon, limon suyu, sarımsak ve haşlanmış nohudun suyundan kıvamını ayarlayacak ölçüde eklenir. Derin bir servis tabağına alınan humus, üzerine pul biber ile süslenerek afiyetle tüketilebilir.

Haşlanmış Nohutun Faydaları

Nohut, protein, lif ve çeşitli vitaminler açısından zengin bir besindir. Haşlanmış nohutun düzenli tüketimi, sindirim sistemini düzenler, kalp sağlığını destekler ve uzun süre tok tutar. Ayrıca, nohutun içerdiği demir ve magnezyum, vücut enerjisini artırır ve genel sağlık durumunu iyileştirir.

Haşlanmış Nohut ile Yapılabilecek Diğer Tarifler

Nohut Salatası

  • Haşlanmış nohut
  • Domates
  • Salatalık
  • Soğan
  • Maydanoz
  • Zeytinyağı
  • Tuz, limon suyu
Haşlanmış nohut, doğranmış domates, salatalık, soğan ve maydanoz ile karıştırılır. Üzerine zeytinyağı, tuz ve limon suyu eklenerek servis edilir.

Nohutlu Pilav

  • Haşlanmış nohut
  • Pirinç
  • Tereyağı veya sıvı yağ
  • Tuz
  • Su veya tavuk suyu
Pirinç, tereyağı veya sıvı yağda kavrulur. Üzerine haşlanmış nohut eklenir ve su veya tavuk suyu ile pişirilir. Tuz eklenerek servis edilir.

Haşlanmış nohut, besleyici değeri yüksek ve çeşitli tariflerle zenginleştirilebilen bir gıdadır. Sağlıklı ve lezzetli yemekler hazırlamak isteyenler için ideal bir malzemedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hanım

11 Temmuz 2024 Perşembe

Nohutları haşlarken su miktarını nasıl ayarlayabilirim? Bir de humus yaparken nohutların kabuğunu soymak zorunda mıyım, yoksa kabuklarıyla da yapılabilir mi? Bu arada haşlanmış nohutları derin dondurucuda ne kadar süre saklayabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hanım, nohutları haşlarken su miktarını ayarlamak için, öncelikle nohutların üzerini geçecek kadar su koymalı ve sonra su miktarını biraz daha artırmalısın. Nohutlar pişerken su çekebileceği için, suyun tamamen bitmemesine dikkat et. Humus yaparken nohutların kabuğunu soymanız şart değil, fakat daha pürüzsüz bir doku elde etmek için kabuklarını soymanız tavsiye edilir. Haşlanmış nohutları derin dondurucuda 3-4 ay boyunca saklayabilirsiniz. Bu şekilde uzun süreli kullanım için uygun olur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Etli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Dürüm Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Dürüm Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Diyeti Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Nohut Diyeti Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kıymalı Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dana Etli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dana Etli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nohut Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nohut Piyazı Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Piyazı Tarifi ve Malzemeleri

Azkan Nohut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Azkan Nohut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Etli Nohut Yahnisi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohut Yahnisi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Nasıl Islatılır?

Nohut Nasıl Islatılır?

Salçalı Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kuşbaşılı Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Nohut Tarifi ve Malzemeleri