Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Çalışan kadınlar için yapımı zahmetli olabilir, ancak lezzeti bu zahmete değmektedir. Besin değeri ve kalorisi oldukça yüksektir. Ekşili nohut yemeği sulu bir yemek olup, çorba kategorisinde değerlendirilmemelidir. Doğu yörelerinde doyurucu olması sebebiyle ana yemek olarak bilinmektedir. Ancak, ekşili nohut yemeği yeni nesil tarafından pek bilinmemektedir. Eskiden büyükannelerimiz kış aylarında bu yemeği sıkça yaparlardı. Ekşili Nohut Yemeği Malzemeleri
Bulgur Köftesi İçin
Ekşili Nohut Yemeği Nasıl Yapılır? Ekşili nohut yemeğine, bulgur köftesini yaparak başlayalım. Küçük, derin bir tencerenin içine bulguru, irmiği, tuzu ve salçayı ekleyin. Daha sonra üzerine sıcak suyu ilave edin ve orta ateşte kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişirmeye bırakın. Suyunu çektikten sonra bulguru ocaktan alın ve soğuyana kadar tencerenin kapağını açmayın. Soğumuş olan bulgurun üzerine unu ilave edip yoğurmaya başlayın. Yumuşak bir hamur elde ettikten sonra ekşili nohut yemeğinin köftelerini yapmaya başlayalım. Yoğurmuş olduğumuz hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yuvarlamış olduğumuz köftelerin üzerine birbirine yapışmaması için un serpip tepsiyi hafif sallayın. Köfteleri yuvarlama işlemi bittikten sonra sıra geldi ekşili nohut yemeğinin sosunu hazırlamaya. Derin bir tencerenin içinde tereyağını eritin, ardından salçayı ilave edin ve kavurmaya başlayın. Salçanın kokusu çıktıktan sonra kırmızı toz biberi ekleyin. Daha sonra rendelenmiş domatesi, suyunu salçalı karışıma ekleyin ve domatesler suyunu çekene kadar kavurun. Domatesler suyunu çektikten sonra sıcak suyu ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynamış olan suyun içine köfteleri koyun ve köftelerin yapışmamasını önlemek için 10 dakika arayla büyük bir kaşık yardımıyla karıştırın. Köfteleri 20 dakika kaynattıktan sonra nohutu ve sumak ekşisini de ilave edip 10 dakika daha kaynatın. Ekşili nohut yemeğini ocaktan almadan 2-3 dakika önce nane ve tuzunu ilave edin, ardından ocaktan alın. Ekşili nohut yemeğini sıcak servis yapınız. Afiyet Olsun. |
Okay
14 Nisan 2024 Pazarİyi günler benim en sevdiğim yemekler arasındadır nohut yemeği. Ama bir arkadaşa yemeğe gittik ve orada ekşili nohut yemeği yedik. Oldukça lezzetliydi ve yapmak istedim güzel yapamadım. size zahmet ekşili nohut yemeğini yapmak için malzemeler nelerdir ve yapılışı nasıldır. Bu yemeğin en püf noktası nedir bunu da söylerseniz sevinirim.
Cevap yazNurcan
14 Nisan 2024 PazarEkşili nohut yemeğe sevilerek tüketilen faydalı bir besin türüdür. Sitemizde ekşili nohut yemeği malzemeleri ve yapılışı ayrıntılı olarak anlatılmış durumda. Tarife riayet etmeniz halinde güzel bir yemek elde edeceksiniz. Püf nokta ise nohutların düdüklü içinde iyice pişirilmesidir.
Mebhur
14 Nisan 2024 PazarEkşili nohut yemeğinin ana malzemesi icli köftenin dış hamurundan elde edilen topalaklardir. Topalaklari hazirlamaniz gerekir. daha sonrasinda düdüklüde haşladiğiniz nohutlarin diri kalmamasina özen göstererek tencere yemeği bastırma işlemine geçilir. Sonra yag sogan kavurulduktan sonra salca domates ilave edilerek uzerine nohut ve topalaklar eklenerek suyu ilave edilir. Sarimsakli naneli su yapilir.
Soru Sor / Yorum Yap