Nohutlu Pilav Nohutlu pilav, Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan, sofralarımızın vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Pilav, hemen hemen herkes tarafından sevilen bir yemek çeşididir. Hem sulu yemeklerin yanında tamamlayıcı bir unsur olarak hem de tek başına bir ana yemek olarak tüketilebilmesi, pilavı özel kılan özelliklerden biridir. Geçmişte, evlenecek gençler, gelin adaylarının yaptığı pilava göre seçim yaparlardı. Hem doyurucu hem de pratik olduğu için mutfaklarda sıklıkla tercih edilen bir yemektir. Ancak, kalori değeri yüksek olduğundan kilo aldırıcı özelliği bulunduğunu ve şeker hastalarının fazla tüketmemesi gerektiğini unutmamak önemlidir. Pilav Çeşitleri Türk mutfağının klasik yemeklerinden biri olan pilav, aynı zamanda çeşitlendirilebilen bir yemektir. Çeşitleri arasında tavuklu, sebzeli, nohutlu, etli, domatesli ve mercimekli pilavlar bulunmaktadır. Neredeyse tüm restoran ve otel mutfaklarında pilav, vazgeçilmez bir yemek türüdür. Bu makalede, önemli bakliyatlarımızdan biri olan nohutu kullanarak yapılan nohutlu pilavdan bahsedeceğiz. Nohut, hem görüntü hem de lezzet açısından pilava en çok yakışan malzemelerden biridir. Nohutlu Pilav İçin Gereken Malzemeler
Nohutlu Pilav Nasıl Yapılır? Öncelikle pirinci güzelce yıkayıp süzün. İsterseniz pirinci ılık suda tuz ekleyip 10 dakika bekletip öyle süzün veya sadece ılık suda yıkayıp bekletmeden süzün. Her iki yöntem de uygundur. Pilav tencerenize tereyağını koyup ocağa alın. Eriyen tereyağına süzülen pirinci ekleyip bir süre yağda kavurun. Üzerine sıcak su, et bulyon ve tuzu ekleyip yüksek ateşte kaynatın. Kaynamaya başladığında nohudu ekleyip altını iyice kısın. Kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişirin. Pişen nohutlu pilavın altını kapatıp dinlendirmek üzere bir kenara alın. Tencerenin üzerine kağıt havlu ile kapatın. Dinlenen nohutlu pilavın üzerine karabiber serpip servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun. |