Nohut Yemeği Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Nohut Yemeği Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Yemeği Çeşitleri

Nohut, baklagiller grubuna ait olup, genellikle kış aylarında sofralarda sıkça yer alır. Büyük küçük herkes tarafından sevilerek tüketilen nohut, birçok farklı yemek çeşidi ile mutfaklarımızı süsler. Nohutlu pilav, nohut güveç, nohut salatası gibi lezzetlerin yanı sıra, etli nohut yemeği gibi ana yemek olarak da tercih edilen bu besin, Türk mutfağının geleneksel yemekleri arasında yer alır. Bu makalede, başlı başına mükemmel bir lezzet olan etli nohut yemeği ve nohut güveç tariflerini sizlerle paylaşmak istedik.

Etli Nohut Yemeği

Etli Nohut Yemeği İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gram nohut
  • 500 gram dana kuşbaşı et
  • 1 iri boy kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar tuz

Etli Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?

Etli nohut yemeğinin yapımına, bir gece önceden nohutları ılık suya alarak bekletmekle başlayalım. Ertesi gün, nohutların ıslama suyunu süzdükten sonra, basınçlı tencereyi ocağa alarak tereyağını ekleyip yağın erimesini sağlayalım. Üzerine kuşbaşı etleri ekleyerek etler bıraktığı kendi suyunu çekinceye kadar kavuralım. Ardından, kavrulmakta olan etlerin üzerine, ince yemeklik doğranmış kuru soğanı ilave edip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Üzerine biber ve domates salçalarını da ekleyerek kokusu çıkıncaya kadar ezerek kavuralım. Ardından, kavrulmakta olan harcın üzerine, süzdürülmüş nohutları ve yeteri kadar tuz ekleyip karıştırarak harmanlayalım. Üzerine, nohutların üzerini 2 parmak aşacak kadar sıcak su ilave ederek basınçlı tencerenin kapağını kapatıp, yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirerek servis yapalım.

Afiyet olsun.

Nohut Güveç

Nohut Güveç İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı nohut
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet ince kıyılmış kuru soğan
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet patates
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yeteri kadar tuz

Nohut Güveç Nasıl Yapılır?

Nohut güveç hazırlığına, bir gece önceden nohutları ılık su yardımıyla ıslatarak başlayalım. Ertesi gün, kabaran nohutların ıslama suyunu süzdükten sonra 15 dakika kadar haşlayarak haşlama suyunu süzelim. Patlıcanları alaca soyup dilimleyerek tuzlayıp acı suyu çıktıktan sonra yıkayıp kurulayalım. Uygun bir tavaya sıvı yağı ilave ederek ocağa koyalım ve dilimlenmiş patlıcan, kırmızı biber, patates ve domatesleri hafifçe kızartalım. Daha sonra güveç tenceremize sırasıyla bir kat sebzeler, kuru soğan ve nohut olacak şekilde güveci doldurarak ocağa alalım. Yarım su bardağı sıcak su içinde salçayı ezerek sos haline getirdikten sonra üzerine zeytinyağı ekleyip karıştırarak güvecin üzerine gezdirerek dökelim. Nohut güveç yemeğimizi kısık ateşte yaklaşık 1 saat kadar pişirerek sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Talat

21 Temmuz 2024 Pazar

Nohut güveç yaparken patlıcanları neden tuzlayıp acı suyunun çıkmasını bekliyoruz? Bu adımı atlamadan direkt kızartsak bir fark olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Talat,

Patlıcanları tuzlayıp acı suyunun çıkmasını beklemek, patlıcanların acı tadını gidermek ve fazla suyunu alarak daha iyi kızarmalarını sağlamak için yapılan bir işlemdir. Eğer bu adımı atlayıp direkt kızartırsanız, patlıcanlar hem biraz acı olabilir hem de fazla su saldıkları için kızartma işlemi sırasında daha fazla yağ çekebilirler. Bu da yemeğin lezzetini ve dokusunu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle bu adımı atlamamanız en iyisi olur.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nohut Çiçeği Yapısı

Nohut Çiçeği Yapısı

Sirkeli Nohut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sirkeli Nohut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Köfteli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nohutlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nohut Kalori Günlük Ne Kadar Alınmalıdır?

Nohut Kalori Günlük Ne Kadar Alınmalıdır?

Güncel

Nohut Kaç Kalori?

Nohut Kaç Kalori?

Nohut Yetiştiriciliği İstekleri

Nohut Yetiştiriciliği İstekleri

Nohut Nasıl Islatılır?

Nohut Nasıl Islatılır?

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Nohut Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Nohut Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Besin Değeri Nelerdir?

Nohut Besin Değeri Nelerdir?