Nohut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Nohut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Nohut, nohut bir yıllık bir bitki türüdür. Tohum ile çoğalabilen bir bitkidir. Anadolu'da yetiştirilir ve yetiştirme işlemi kolaydır. Su isteğine karşı dayanıklıdır ve hemen her toprak türünde yetişir. Nohut yeşil iken de tüketilebilir. Tabi bu durum geçicidir. Kuruyunca daha uzun süre muhafaza edilebilir. Nohut bitkisi kurumaya başlayınca toplanır ve tarım araç ve gereçleri kullanılarak yaprak ve sap kısımlarından ayrılır. Kuru nohut çiğ olarak tüketilemez içerisinde zehirli maddeler bulunabilir. Anadolu'da bazı köylerde bir gece önceden suda ıslatılır ve ertesi gün saç da kavrularak tüketilebilir. Nohut ile birçok yemek çeşidi yapılır. Etli nohut yemeği, pilavları, nohut köftesi, mezeler, salatalarda sıklıkla kullanılabilir. Yine iri tanelileri leblebi yapımında nohut şekeri yapımında kullanılır. Fakat gaz yapıcı özelliği de vardır. Türkiye'de, Afrika'da, Meksika'da, Hindistan'da, Pakistan'da ve İspanya'da üretilir. Nohut içeriğinde A, C, K, B6, B12 ve E vitaminleri bulundurur. Ayrıca bol miktarda kalsiyum, mineral, magnezyum, potasyum açısından oldukça zengindir. İçeriğindeki bu vitamin ve mineraller açısından cilt maskelerinde kozmetik ürünlerde kullanılır.

Nohudun insan sağlığına faydaları nelerdir?
  • Nohut cilt sağlığını korur.
  • Cildin yaşlanmasına sebep olan etkenlere karşı savaşır.
  • İçeriğinde bulunan demir sayesinde saç sağlığını korur saç dökülmelerini azaltır.
  • Açlık hissini yatıştırır, kilo vermenize yardımcı olur.
  • İçeriğinde yüksek oranda protein bulundurur ve bu uzun süre tokluk verir.
  • Kolesterolü dengelemeye yardımcı olur.
  • İnsan bünyesindeki sülfit sayısını en aza indirir.
  • Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Uyumanıza yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Enerji verir.
  • Kemik sağlığını koruma üzerinde etkilidir.
  • İçerisindeki folik asit sayesinde omur ve ilik hastalıklarına yakalanmanızı engeller.
  • Kanser riskini düşürmeye yardımcı olur.
  • Böbrek taşını engellemeye yardımcı olur.
  • İçeriğinde bol miktarda lif bulundurur ve böylelikle kanser riskini en aza indirir.
  • Sarılık hastalığına yakalanma riskini en aza indirir.
  • Kan hücrelerinin sayısının artmasını sağlar ve hemoglobini arttırır.
  • Sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.
Etli nohut yemeği, nohut ile yapılan en temel yemeklerden biridir. Nohut denilince akla gelen ilk yemeklerdendir. Güveçte tencerede ya da düdüklü tencerede yapılabilir. Özellikle pilav ile servis edilir. Sıcak servis edilen bir yemek olduğu için daha çok kış aylarında tüketilir.

Etli nohut yemeği yapımı için gerekli malzemeler
  • Yarım kilo kuşbaşı doğranmış et
  • 1,5 su bardağı nohut
  • Bir adet kuru soğan
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Damak tadına göre tuz
  • İsteğe göre pul biber
Etli nohut yemeği nasıl yapılır?

Nohut yemeğinin yapımı için nohut bir gece önceden ıslatılmalıdır ki rahat pişsin. Aksi halde uzun süre pişirmenize rağmen sert kalacaktır. Nohut ıslatmak için derin bir kaba nohut alınır ve üzerini geçecek kadar su konulup kapağı kapatılır. Ertesi gün nohut pişirmek için ilk olarak kuşbaşı et düdüklü tencereye alınır tencere ocağa alınıp altı açılır ve suyunu çekip salana kadar et kavrulur. Ardından sıvı yağ eklenir ve bir yemek kaşığı salça ilave edilerek kavrulur ve nohut süzülüp yıkanır ve düdüklü tencereye alınır. Bir adet kuru soğan bütün olarak içerisine atılır. Son olarak bir litre kadar su eklenir ve düdüklü tencere kapatılır. Düdüklü tencere ötmeye başlatınca düğmesi kapatılır ve kırk dakika daha pişirilir ve ocak kapatılır. Düdüklü tencerenin havası alınır ve tencere açılır. Sıcak bir şekilde servis edilir. Yanına bol tereyağlı bir pilav ile çok daha lezzetli olacağı unutulmamalıdır.

Afiyet olsun.

Nohut Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Salçasız Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Salçasız Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Islatmadan Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Islatmadan Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kemikli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kemikli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer?

Düdüklü Tencerede Nohut Kaç Dakikada Pişer?

Güncel

Nohut Kürü Yapılışı

Nohut Kürü Yapılışı

Güncel

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohutlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohut Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohut Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Unu Nasıl Yapılır?

Nohut Unu Nasıl Yapılır?

Salçalı Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Nohuttan Yoğurt Mayası Tarifi ve Malzemeleri

Nohuttan Yoğurt Mayası Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklü Tencerede Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklü Tencerede Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Köfteli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Ekimi ve Bakımı

Nohut Ekimi ve Bakımı

Güveçte Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Güveçte Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Soğansız Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Soğansız Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Nohut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sirkeli Nohut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6