Nohut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
08 Temmuz 2024

Nohut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Nohut

Nohut, bir yıllık bir bitki türüdür ve tohum ile çoğalabilen bir bitkidir. Anadolu'da yaygın olarak yetiştirilir ve yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Nohut, su ihtiyacına karşı dayanıklıdır ve hemen hemen her toprak türünde yetişebilir. Yeşil iken de tüketilebilse de, kurutulmuş hali daha uzun süre muhafaza edilebilir. Nohut bitkisi kurumaya başladığında toplanır ve tarım araçları kullanılarak yaprak ve sap kısımlarından ayrılır. Ancak kuru nohut çiğ olarak tüketilemez, çünkü içerisinde bazı zehirli maddeler bulunabilir. Anadolu'da bazı köylerde bir gece önceden suda ıslatılır ve ertesi gün saçta kavrularak tüketilir.

Nohutun Kullanım Alanları

Nohut ile birçok yemek çeşidi yapılabilir. Etli nohut yemeği, pilavlar, nohut köftesi, mezeler ve salatalar gibi çeşitli tariflerde kullanılabilir. Ayrıca iri taneli nohutlar, leblebi ve nohut şekeri yapımında kullanılır. Nohutun gaz yapıcı özelliği de vardır. Türkiye, Afrika, Meksika, Hindistan, Pakistan ve İspanya gibi ülkelerde yaygın olarak üretilir.

Nohutun Besin Değerleri

Nohut, içerdiği A, C, K, B6, B12 ve E vitaminlerinin yanı sıra bol miktarda kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller açısından da oldukça zengindir. Bu vitamin ve mineraller, cilt maskelerinde ve kozmetik ürünlerde kullanılır.

Nohudun İnsan Sağlığına Faydaları

  • Cilt sağlığını korur.
  • Cildin yaşlanmasına sebep olan etkenlere karşı savaşır.
  • İçerdiği demir sayesinde saç sağlığını korur ve saç dökülmelerini azaltır.
  • Açlık hissini yatıştırır, kilo vermenize yardımcı olur.
  • Yüksek oranda protein içerir ve bu uzun süre tokluk sağlar.
  • Kolesterolü dengelemeye yardımcı olur.
  • İnsan bünyesindeki sülfit sayısını en aza indirir.
  • Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Uyumanıza yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Enerji verir.
  • Kemik sağlığını koruma üzerinde etkilidir.
  • İçerisindeki folik asit sayesinde omur ve ilik hastalıklarına yakalanmanızı engeller.
  • Kanser riskini düşürmeye yardımcı olur.
  • Böbrek taşını engellemeye yardımcı olur.
  • Bol miktarda lif içerir ve bu sayede kanser riskini en aza indirir.
  • Sarılık hastalığına yakalanma riskini en aza indirir.
  • Kan hücrelerinin sayısının artmasını sağlar ve hemoglobini artırır.
  • Sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Etli Nohut Yemeği

Etli nohut yemeği, nohut ile yapılan en temel yemeklerden biridir. Nohut denilince akla gelen ilk yemeklerdendir. Güveçte, tencerede ya da düdüklü tencerede yapılabilir. Özellikle pilav ile servis edilir. Sıcak servis edilen bir yemek olduğu için daha çok kış aylarında tüketilir.

Etli Nohut Yemeği Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilo kuşbaşı doğranmış et
  • 1,5 su bardağı nohut
  • Bir adet kuru soğan
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Damak tadına göre tuz
  • İsteğe göre pul biber

Etli Nohut Yemeği Nasıl Yapılır?

Nohut yemeğinin yapımı için nohut bir gece önceden ıslatılmalıdır ki rahat pişsin. Aksi halde uzun süre pişirmenize rağmen sert kalacaktır. Nohut ıslatmak için derin bir kaba nohut alınır ve üzerini geçecek kadar su konulup kapağı kapatılır. Ertesi gün nohut pişirmek için ilk olarak kuşbaşı et düdüklü tencereye alınır. Tencere ocağa alınıp altı açılır ve suyunu çekip salana kadar et kavrulur. Ardından sıvı yağ eklenir ve bir yemek kaşığı salça ilave edilerek kavrulur. Nohut süzülüp yıkanır ve düdüklü tencereye alınır. Bir adet kuru soğan bütün olarak içerisine atılır. Son olarak bir litre kadar su eklenir ve düdüklü tencere kapatılır. Düdüklü tencere ötmeye başlayınca düğmesi kapatılır ve kırk dakika daha pişirilir ve ocak kapatılır. Düdüklü tencerenin havası alınır ve tencere açılır. Sıcak bir şekilde servis edilir. Yanına bol tereyağlı bir pilav ile çok daha lezzetli olacağı unutulmamalıdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Nohut Besin Değeri Nelerdir?

Nohut Besin Değeri Nelerdir?

Editörün Seçtiği

Nohut Kaç Kalori?

Nohut Kaç Kalori?

Etli Nohut Kaç Kalori?

Etli Nohut Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuzu Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohut Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohut Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Nohut Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Düdüklüde Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Unu Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Unu Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Dana Etli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dana Etli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklü Tencerede Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklü Tencerede Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Etsiz Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Bitkisi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Bitkisi Tarifi ve Malzemeleri