Nohut Mayalı Ekmek Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Nohut Mayalı Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Mayalı Ekmek

Geleneksel ekmek yapımında nohut mayası kullanmak, modern hazır mayaların ortaya çıkışından önce oldukça yaygındı. Günümüzde organik ve doğal beslenme trendlerinin artmasıyla birlikte, nohut mayalı ekmek gibi eski tarifler yeniden ilgi görmektedir. Bu makalede, nohut mayalı ekmek yapımının detaylarını ve püf noktalarını bulabilirsiniz.

Nohut Mayalı Ekmek İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 avuç kuru nohut
  • Tercihe göre bolca un, kepekli un ya da tam buğday unu
  • 5-6 adet defne yaprağı
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Su
  • Göz kararı tuz

Nohut Mayalı Ekmek Nasıl Yapılır?

1. Maya Hazırlığı

Nohut mayalı ekmek yapımına başlamadan önce, mayanın hazırlanması gerekmektedir. Bunun için:
  • Bir avuç kuru nohutu bir mutfak bezinin içine koyun ve bir taş ya da sert bir cisim yardımı ile nohutları kırın. Nohutların çok ufalanması gerekmez; birkaç parçaya ayrılmaları yeterlidir.
  • Büyük bir kavanoza kırılmış nohutları koyun. Kavanozun içine 1-2 avuç un ve çok az tuz ekleyin.
  • Kavanozun yarısına gelecek kadar su ısıtın ve kavanoza ekleyin. Tüm malzemeleri bir kaşık yardımı ile karıştırın ve kavanozun ağzını sıkıca kapatın.
  • Kavanozu bir poşete koyun ve ağzını bağlayın. Ardından kavanozun üzerini kalın bir kumaş ile sarın ve 1 gün bu şekilde bekletin.

2. Hamurun Hazırlanması

Ertesi gün, mayanın ağzını açın. Mayanın üstünün köpük olması ve kötü kokması bozulduğu anlamına gelmez; aksine mayanın tuttuğu anlamına gelir.

  • Bir cezveye 5-6 yaprak defne yaprağı ve göz kararı 1-2 su bardağı kadar su koyup kaynatın ve demlenmeye bırakın.
  • Derin ve geniş bir kabın içine kavanozdaki mayayı ve ılık defne suyunu koyun.
  • Hamuru hazırlamak için ilk etapta beyaz un kullanın. İlk olarak, yarım kilo un ile yoğurma işlemine başlayın. Hamurun oldukça yumuşak olması gerekmektedir.
  • Yoğurma işlemi bittikten sonra, yoğurma kabının üzerini kalın bir bez ile örtün ve hamuru sıcak bir ortamda kendinin iki katı kadar kabarana dek bekletin.

3. Hamurun Mayalanması ve Şekil Verme

Mayalanan hamura göz kararı tuz ekleyin ve yavaş yavaş un ekleyerek yoğurma işlemine devam edin. Ekmeğin kepekli olmasını isteyenler bu aşamadan sonra beyaz un yerine kepekli un kullanabilirler. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilince:
  • Hamurdan tepsinin yarısını biraz geçecek kadarını tepsiye alın. Hamurun üzerini elle düzeltin ve tepsi ile eşit olana dek kabarması için bekletin.
  • Son bekleme işleminden sonra tepsiyi önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırına alın. Fırının derecesini yarım saat sonra 200 dereceye çıkartın ve yaklaşık 1 saat boyunca pişirin.

4. Pişirme ve Servis

Nohut mayalı ekmek piştikten sonra beş dakika kadar bekletin, ardından ayrı bir yere alın ve sıcak olarak tüketin.

Ekstra Bilgiler

  • Nohut mayalı ekmek sıcakken daha lezzetli olacağı için, yiyebileceğiniz kadarını ayırmalısınız. Geri kalanını ise dilimlenmiş bir halde poşete koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzdolabından çıkarıp, ısıtarak tüketebilirsiniz.
  • Noht mayalı ekmek, probiyotik özelliklere sahip olduğu için sindirim sağlığınıza da katkıda bulunabilir.
  • Farklı un çeşitleri kullanarak ekmeğinizi daha besleyici hale getirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sümbül

12 Temmuz 2024 Cuma

Nohut mayasinin kötü kokmasi normal mi? Köpük olusumu mayanin tuttuğunu mu gösteriyor? Bu durumda ekmek yapimina devam etmeli miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sümbül, nohut mayası kullanırken kötü koku oluşması bazen normal olabilir, özellikle fermente sürecinde bu tür kokular ortaya çıkabilir. Köpük oluşumu ise mayanın aktif olduğunu ve fermente sürecinin başarılı bir şekilde ilerlediğini gösterir. Eğer koku dayanılabilir seviyedeyse ve köpük oluşumu varsa, ekmek yapımına devam edebilirsiniz. Ancak koku çok rahatsız edici ve tuhafsa, mayanın bozulmuş olma ihtimalini göz önünde bulundurup dikkatli olmanızda fayda var.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Nohut Kaç Kalori?

Nohut Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşlanmış Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklü Tencerede Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklü Tencerede Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nohut Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Ezmesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İşkembeli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

İşkembeli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Düdüklüde Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Etli Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Nohut Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dana Etli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dana Etli Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Nohut Yetiştiriciliği İstekleri

Nohut Yetiştiriciliği İstekleri

Etsiz Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Çorba Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Yemeği Kaç Kalori?

Nohut Mayası Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Mayası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Nohut Yemeği Tarifi ve Malzemeleri